Elnök Tartalom Következõ
         Az Országgyûlés tavaszi ülésszakának 9. ülésnapja
                   1998. február 25-én, szerdán
                (8.01 óra - Elnök: dr. Kóródi Mária
            Jegyzõk: Boros László és dr. Tóth Tihamér)

ELNÖK: Jó reggelt kívánok! Köszöntöm képviselõtársaimat és mindenkit, aki akár a rádió, akár a televízió nyilvánossága elõtt figyelemmel kíséri mai napi munkánkat.

Az Országgyûlés tavaszi ülésszakának 9. ülésnapját megnyitom. Bejelentem, hogy az ülés vezetésében Boros László és Tóth Tihamér jegyzõ urak lesznek segítségemre.

Tisztelt Országgyûlés! A Házszabályban elõírt szükséges számú aláírás csatolásával Pokorni Zoltán képviselõtársunk, Fidesz, politikai vita megtartását kezdeményezte "A bõs-nagymarosi vízlépcsõrendszer ügyében... (Zaj. - Dr. Eörsi Mátyás: Hol van Pokorni? Hol a kezdeményezõ? - Dr. Szent-Iványi István: Nem látjuk a kezdeményezõt!) a Hágai Nemzetközi Bíróság döntése nyomán kialakult helyzet megvitatására, a kormány által eleddig folytatott és folytatandó tárgyalásokra és azok várható hatásainak vizsgálatára" címmel. A politikai vita kezdeményezésére irányuló indítványt V/5429. számon kapták kézhez képviselõtársaim.

Engedjék meg, hogy röviden ismertessem a házbizottság ülésén kialakított megállapodást a vita menetérõl:

Elõször a kormány nyilatkozatára kerül sor 40 perces idõtartamban, majd az egyes képviselõcsoportok felszólalói következnek a házbizottsági megállapodásnak megfelelõen. Az egyes képviselõcsoportok rendelkezésére álló idõkeretet a kiküldött és kifüggesztett napirendi ajánlás tartalmazza. A Házszabály rendelkezéseinek megfelelõen a soros jegyzõk mérik és képviselõcsoportonként összesítik a képviselõk által igénybe vett beszédidõt. Jelzik az elnöknek, ha a képviselõcsoport beszédidejét kitöltötte. Végül a kormány válaszára kerül sor 15 perces idõtartamban.

Tisztelt Országgyûlés! Engedjék meg, hogy felhívjam figyelmüket a Házszabály idõkeretre vonatkozó egyes rendelkezéseire. Eszerint a vita közben felszólaló kormánytag beszédideje a kormánypárti képviselõk idejébe számít bele. Vita közben a kétperces felszólalásokat - a személyes érintettségre történõ reagálás kivételével - bele kell számítani az idõkeretbe, ugyanakkor az ügyrendi felszólalásokat nem kell az idõkeretbe beszámítani.

Tisztelt Országgyûlés! Most megadom a szót Kovács László külügyminiszter úrnak.

Tartalom Következõ

Eleje Honlap