Kovács László Tartalom Elõzõ Következõ

KOVÁCS LÁSZLÓ külügyminiszter: Köszönöm szépen. Tisztelt Ház! Tisztelt Elnök Úr! Képviselõ Úr! Ön megkérdezte tõlem, hogyan mondhatom azt, hogy nem releváns a hágai ítéletre hivatkozás. Én pontosan a következõt mondtam, az idõközben elkészült jegyzõkönyvbõl szeretném szó szerint idézni: "Az alsó duzzasztást, egy alsó duzzasztómû építését a Hágai Nemzetközi Bíróság ítélete valóban nem írja elõ, ebben tehát nincs vita közöttünk. Szlovákia azonban ezt a megállapodás" - vagyis a magyar és szlovák megállapodás, a hágai döntés végrehajtásáról szóló megállapodás - "elengedhetetlen részének tekinti, mint ahogy Magyarország hasonlóképpen ezen megállapodás elengedhetetlen részének tekinti a dunakiliti duzzasztó üzembe helyezését, a tározó megfelelõ szintû feltöltését, amit szintén nem ír elõ a hágai ítélet." Tehát szembenáll egymással két igény, amely egyik sem szerepel a hágai ítéletben. "A két dolgot tehát nem a hágai ítélet, hanem a megállapodás csomagjellege kapcsolja össze, így az alsó duzzasztással szemben a hágai ítéletre való hivatkozás igaz, de ezen körülmények, vagyis a megállapodásban létrejövõ összefüggés miatt nem releváns." Ebben az értelemben használtam én a "nem releváns" szót.

Ami a Hágához fordulás kockázatait jelenti, én a következõt mondtam: nem kívánom a Hágai Bíróság újabb ítéletét megelõlegezni, nem akarok a környezetvédõk és azon politikusok hibájába esni, akik nagyot tévedtek a Hágai Nemzetközi Bíróság 1997 szeptemberi ítéletének elõzetes becslésével. Ugyanakkor a jelenlegi, illetve majdani magyar tárgyalási pozíciókat sem kívánom eleve gyengíteni, ezért nem beszéltem számadatokról. Én pusztán kiszámíthatatlannak, ezért kockázatosnak tartom a visszatérést Hágába.

Vagyis, tisztelt Ház, tisztelt képviselõ úr, én Hága kockázatát abban látom, hogy voltak már nagy tévedések magyar oldalon, volt tévedés a C-variáns megépítését illetõleg, amelyet - mint ahogy ez ma is többször elhangzott - papírtigrisnek minõsítettek, ezt a korábbi kormány magáévá tette, és ez a papírtigris végül is felépült.

Voltak nagyon komoly környezetvédelmi aggályok, amelyeket az elõzõ kormány magáévá tett, amelyeket a Hágai Bíróság döntése nem igazolt vissza. Én tehát változatlanul állítom: nem elõlegezhetjük meg a Hágai Bíróság ítéletét, én legalábbis erre nem veszem a bátorságot.

Köszönöm a figyelmet. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap