Szûrös Mátyás Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SZÛRÖS MÁTYÁS (MSZP): Tisztelt Országgyûlés! Elnök Úr! Többször elhangzott az 1983-as dátum. Valóban abban az idõben, akkor következett be az elsõ lassítás. A politikai vezetés tárgyalásokat folytatott a Tudományos Akadémia vezetõivel, személyesen Szentágothai professzorral és Straub F. Brúnó professzorral, akadémikusokkal, és akkor valóban volt egy olyan helyzet, hogy a Tudományos Akadémia bizonyos aggályait fogalmazta meg. Ez az álláspont azonban nem volt egyértelmû. Nem volt egyértelmû abban az idõben és nem lehetett belõle határozott politikai következtetéseket levonni. Azt követõen is mi többször emlékeztünk erre Szentágothai János professzorral.

Azt akarom mondani, itt körülbelül ugyanazok az érvek vagy olyan szellemben hangzanak el a felszólalások, mint ahogyan akkor, 1983-ban a politikai bizottság két tagja, Aczél György és Sarlós István fogalmazta meg az aggodalmait, aggályait, fenntartásait.

Hozzá kell tennem, hogy én is megfogalmaztam bizonyos aggodalmat külpolitikai szempontból. Én akkor, '83-ban - amikor még valóban az egészet vissza lehetett volna csinálni, akkor még vissza lehetett volna csinálni, mert olyan helyzet volt - úgy láttam külpolitikai szempontból, mert ehhez értek, hogy a szerzõdés végrehajtása következtében megváltozhat vagy megváltozik a határ jellege. Ez óhatatlanul konfliktushelyzetet teremt a jövõre nézve a két ország viszonyában, tehát az akkori Csehszlovák Szocialista Köztársaság és a Magyar Népköztársaság, illetve a két ország között. Ez bizonyos értelemben bekövetkezett, ez vita tárgya a két ország között és konfliktust okozhat.

De arra szeretném felhívni a figyelmet (Az elnök a csengõ megkocogtatásával jelzi az idõ leteltét.), hogy az akkor volt. Most egy egészen új helyzet van, és a politika formálásának alapvetõ tényezõje a tapasztalat, a szakértõk számára pedig a szakértelem (Az elnök a csengõ megkocogtatásával jelzi az idõ leteltét.), az érvek és így tovább. Nekünk, politikusoknak bizonyos következtetést kell levonni a mostani helyzetbõl, hogy tehát van hágai döntés és van C-variáns. (Az elnök a csengõ megkocogtatásával jelzi az idõ leteltét.)

(12.50)

Én elég jól ismerem a dolog történetét, és szerettem volna felhívni a figyelmet arra, hogy 1983-ban minden szempontból egészen más helyzet volt.

Köszönöm, elnök úr, és elnézést, hogy egy kicsit tovább tartott két percnél. (Taps az MSZP padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap