Nemcsók János Tartalom Elõzõ Következõ

DR. NEMCSÓK JÁNOS (MSZP): Tisztelt Elnök Úr! Hölgyeim és Uraim! Kedves Képviselõtársak! Reménytelenül rövid idõ maradt számomra arra, hogy beszámoljak önöknek, hogyan áll a hágai ítéletet követõen a magyar tárgyalódelegáció helyzete, miben jutottunk elõre, miért nincs megállapodás. Az itt elhangzottak alapján az eredeti beszédemet félreteszem, és néhány gondolatot fogok helyette elmondani, amely reflektál néhány tévhitre, akceptál néhány kritikát, és visszautasít tudatlanságból vagy sanda szándékból itt elhangzott néhány véleményt.

Mit akar a magyar tárgyalódelegáció? Meddig jutottunk el? Rögtön egy tévhit. A magyar tárgyalódelegációnak van mandátuma. Ezt a kormányzat egyhangúlag megszavazta, megjelent a megfelelõ kormányzati értesítõben, egyhangú kormányzati szavazat és akarat szerint.

A másik pedig, hogy nincs tárgyalási stratégiája a magyar delegációnak. Nem olyan tárgyalási stratégiája van, amilyet szeretnének egyesek, akik az elõzõ kormányzat idején kiverték a zászlót Keresztes K. Sándor kezébõl, aki szintén meg akart egyezni. Azok a szakértõk mondanak most véleményeket - majd pontosítom, hogy kikre gondolok -, akik kiverték a zászlót Horváth József köztársasági megbízott kezébõl. Akik egy lényegesen jobb megállapodást szerettek volna '92-ben kötni. S ezek a szakértõk - nem önökre gondolok, képviselõtársaim, a legkeményebb kritikát gyakorló Fideszre is azt mondom, hogy rossz tanácsadóik vannak. Önök nem rossz szándékúak. Tételesen el fogom mondani azt, hogy miért gondolom így.

Hol tartunk? A magyar tárgyalási stratégia egyértelmû: a Szigetköz vízellátása az ökológiai igényeknek megfelelõen, az Öreg- Duna ökológiai rehabilitációja, az Öreg-Duna hajózhatóságának biztosítása, a Mosoni-Duna rehabilitációja. Ezt mondják a szakemberek, ezt kéri tõlem Szigetköz lakossága és az õt képviselõ emberek is, akikhez mindig ellátogatok, mint a Duna szakaszán más emberekhez is.

Ebben meg is tudtunk állapodni, kérem. Nem meg kívánunk állapodni. Megállapodtunk, a szakmai vélemény és a Word Wild Life Foundationtõl kapott információk alapján, civil szervezet véleményét figyelembe véve. Ezért ne tessenek úgy tekinteni ránk, mintha nem is csináltunk volna semmit! Azért mondom el, amit önök itt követelnek tõlünk, jelentõs részét meg is tettük. Hát tessék már odafigyelni! Ne tessék úgy tenni, mintha nem tudnák ezt!

2. A nullszaldós megállapodás ügyében, amit a Hágai Bíróság ajánlásként elõírt: a nullszaldós megállapodásban gyakorlatilag megtörtént az egyetértés a szlovák féllel, pontosan a magyar fél olyan kemény fellépése következményeképpen, hogy számszerûsítettük az ökológiai károkat, és bebizonyítottuk azt, hogy igenis Szlovákiának is érdeke a nullszaldós megállapodás, nem csak a magyar fél érdeke. Természetesen a tárgyalási stratégia során mind a két fél igyekszik a saját kárát nagyobbnak feltüntetni. Mi is igyekeztünk, és számításokkal bizonyítottuk. Ezért tudtunk nullszaldóra megállapodni.

3. A Duna alsó szakaszának duzzasztása ügyében. Mert mindenki csak errõl beszél. Ez a tárgyalás nem arról szól, hogy lesz-e vízlépcsõ vagy nem. Ez a tárgyalás arról szól, hogy rendbe hozzuk- e a Duna szakaszát Budapest és Pozsony között. Ez a tárgyalás arról szól, hogy végre már kiszámítható lesz a fejlõdés, végre már az ott levõ öt településnek, önkormányzatoknak a jogos kárigényét belátható idõn vissza tudjuk-e téríteni valamilyen módon, félbemaradt beruházások befejezésével, stb., stb. Ez a tárgyalás arról szól, hogy a magyar tárgyalódelegáció olyan terveket készíttet, hogy azok az infrastrukturális beruházások, amelyek megelõzõen szükségesek egy végleges megoldáshoz, megvalósuljanak. Legyen szennyvíztisztítás, legyen csatornázás, legyenek kikötõk, legyenek a hajózás feltételei biztosítva.

Mindenki egyetért abban, hogy duzzasztani kell az alsó szakaszon. A különbség a mûszaki szempontokban van. Engedtessék meg, a kormány tanácsadó testülete - amelyben akadémikusok is vannak meg más szakértõk is - 15 szempont szerint öt verziót minõsített, s a végeredmény nagyon hasonló a Magyar Demokrata Néppárt által javasolthoz.

(13.30)

A mi szándékunk nagyon hasonló ehhez, és nagyon hasonló, amit a Magyar Demokrata Fórum kér, és nagyon hasonló vagy ugyanaz, amit a koalíciós partner kér: hatástanulmányok alapján majd végleges döntést. De ne tessék olyan logikai csapdát csinálni, hogy kérik tõlünk a 128 métert, kimondják kategorikusan, hogy duzzasztás az alsó gáttal nem lehet, miközben azt mondják, hogy nincs hatástanulmány! Önök mi alapján mondják azt, hogy nem, nem? Van önöknek erre vonatkozó hatástanulmányuk vagy nincs?

A másik dolog, szeretném elmondani: vannak hatásvizsgálataink, hogy ezekrõl tárgyalhatunk - nagyon pontos hatásvizsgálataink, ami nem azonos a környezeti hatástanulmánnyal. Tehát éppen ez alapján, a tanácsadó testület véleménye alapján döntöttünk úgy elvi alapon - és ez nem megállapodás -, hogy a két alternatív javaslat közül gazdasági számítás alapján hosszú távon az alsó duzzasztás a legmegfelelõbb dolog - a testület is ezt mondta.

Az alsó duzzasztás nem szlovák érdek, az alsó duzzasztás nagyon is magyar érdek, ökológiai érdek, még a hajózást is megelõzõen, mert olyan nagy medermélyülés játszódott le a Duna alsó szakaszán... (Németh Zsolt tagadólag ingatja fejét.) Ne csóválja a fejét... (Németh Zsolt: Nem támogatja a külügyminiszter!) Az alsó duzzasztás magyar érdek is, ökológiai érdek is, mert ha lesüllyedt a Duna alsó fenékszintje, lesüllyedt a vízszintje is, az ottani õshonos növényzet nem éri el gyökereivel ezt a vízszintet, tehát ezért kell duzzasztani. (Balsay István: Több víz kell a Dunába!) Több víz is kell a Dunába, de magasabb vízszint is kell - errõl tárgyalunk, kérem, tessék tudomásul venni! (Dr. Jeszenszky Géza: Meg több esõ is! - Közbeszólások az MSZP soraiból: Meg kevesebb butaság!)

Akik azt mondják, hogy ne forduljunk még egyszer Hágához, mert jobb lenne szerintük ... vagy akiknek azt tanácsolják - így mondom, mert önöket nem vádolom azzal, hogy önök mondják, önöknek is tanácsolnak feltehetõen... Mert abba a vitába nem vagyok hajlandó belemenni, hogy Pokorni Zoltán magyar szakos nyelvtanárral biológusként vízi erõmûvek mérnöki dolgairól vitatkozzak, én a szakemberekre hagyom ezt a véleményt. Azt hiszem, ezzel egyikünk kompetenciáját sem sértettem meg.

Azok, akik ezt a tanácsot adják... Összeállítottam négy évismétlésnyire vonatkozó egyetemi bukás tévedési anyagát. 12-13- szor tévedtek, ebben benne van a két utóvizsga meg a rektori is, de a jelenlegi felsõoktatási szabályok szerint ez már egy olyan súlyos szakmai tévedés, hogy az egyetemet is el kellene hagyniuk. (Dr. Szabó János: Ez végtelenül szellemes! - Közbeszólások az MSZP soraiból: Ne kiabálj bele! Viselkedj!)

Azt mondják, azok a körök sugallják, hogy vissza kell térni Hágához, akik úgy vélték, hogy papírtigris a szlovák készülõdés - elterelték a Dunát. Ezek a körök tanácsolták, hogy szivattyús vízpótlás legyen. Milyen eredménye volt? Ezek a körök vetették el a fenékküszöböt - az biztosította a Szigetköz túlélését. Ezek a körök mondták a Merlin Színházban januárban egy éve, hogy ezer százalék, hogy a Hágai Bíróság érvényteleníti a '77-es szerzõdést. Ezek a körök mondták a Merlin Színházban, hogy Dunacsúnt lebontatják. Ezek a körök sugallták azt, hogy Magyarország gyakorlatilag jogszerûen függesztette föl vagy mondta föl a szerzõdést. Ezek a körök sugallták az egész tárgyalási stratégiában, hogy Kilitit nem kell üzembe helyezni, ez 122 méteres tengerszint feletti magasságot jelent. Most ezek a körök azt kérik tõlem, hogy minimum 128 méterben tárgyaljak, nem kevesebben. Hol van itt a következetesség és a felelõsség? Ezek a szakmai tévedések.

A politikai tévedéseket mondom: nincs parlamenti kontroll. 13 alkalommal, 36 órában számoltam be parlamenti bizottságok elõtt. (Pokorni Zoltán: Szép teljesítmény!) Nincsenek hatásvizsgálatok - vannak hatásvizsgálatok, nagyon sok hatásvizsgálat van, ami alapján az elõzetes számításokat el lehetett végezni. A magyar nép ellen dolgozunk. Tessék megkérdezni az ott lakó lakosságot, hogy mi a véleménye a tárgyaló delegáció munkájáról, vagy a delegációvezetõ munkájáról. (Pokorni Zoltán: Megkérdeztük.) Azt gondolom, hogy igazán nem rossz dolog az, ha nem innen, a Vörösmarty térrõl tüntetgetve döntünk a dolgokról, hanem meghallgatjuk a helyi lakosok érdekeit, és próbáljuk fölvállalni azokat a károkat is, amelyeket az elmúlt két évtized okozott a helyi lakosoknak. Nincs információ - ne tessék ilyet mondani! Órákon keresztül, éjjel-nappal járok a rádióba, a televízióba, az újságok rendelkezésére állok munkatársaimmal. Nincs elõítélete a tárgyaló delegációnak, nem ismeri a szigetközi problémát. Kérem szépen: az elõzõ kormánybiztosi hivatal az Antall-kormány idején - itt van a szerzõdés - egyetemi tanárként '91-ben kötött velem szerzõdést, hogy szakértõként kapcsolódjak be ebbe a munkába; odaadom, tessék megnézni.

Milyen körülmények között dolgozik ez a tárgyalódelegáció? Gondolkozzanak el ezeken a tévedéseken! És ezek után önök biztosra veszik, hogy Hága úgy fog ítélkezni másodszor, ennyi tévedés után, mint ahogy eddig mondták?

Mondok valamit, mi lenne a dolgunk. Mindenki tegye a magáét, és lehetõleg ne akkor hangozzanak el a nyilatkozatok, amikor a huszárszázad éppen támad a leendõ kompromisszum valamilyen formájának kikényszerítése érdekében. Amikor rohamra indul, akkor ne tessék muníciót szállítani a másik oldalra! Tetszik tudni, ki mondta ezt? Antall József néhai miniszterelnök úr mondta el '93 elején az MDF VI. országos kongresszusán. (Taps az MSZP soraiban.) És én, akármit is mondanak (Az elnök a csengõ megkocogtatásával jelzi az idõkeret leteltét.), azt a zászlót veszem föl, amit kivertek Keresztes K. Sándor kezébõl, hogy szolgáljam a magyar népet és közös ellenõrzésre visszavonjam a Dunát. Ne vitassák el tõlem ezt!

Köszönöm. (Taps az MSZP soraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap