Aszódi Ilona Katalin Tartalom Elõzõ Következõ

ASZÓDI ILONA KATALIN (független): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Nem irigylem a kormány tárgyalódelegációját és annak vezetõjét az iszonyatos bizalmatlanságnak ennek a légkörében, de el kell mondjam, nem irigyeltem Antall József kormányát sem ebben a témában. Õ is egyik alkalommal kifakadt, és azt mondta, hogy amikor a szakértõk egyik csoportját hallgatja meg, akkor úgy érzi, hogy nekik van igazuk, amikor a szakértõk másik csoportját hallgatja meg, akkor pedig úgy érzi, hogy nekik, és mindegyik szakértõi csoport nagyon hozzáértõnek tûnik.

Ma úgy tûnik, hogy könnyebb a helyzetünk, de lehet, hogy nehezebb is. A Hágai Bíróság ítélete a kezünkben van. Mit mond ez az ítélet? Erre szeretnék hagyatkozni - nagyon kevés az idõm. Egyrészt elmarasztalja Magyarországot, és azt mondja, hogy a szerzõdés felmondásának nem volt elégendõ oka. Másrészt elmarasztalja Szlovákiát, és azt mondja, hogy az a lépés, amit megtett a C-variáns üzembe helyezésével, megsértette az arányosság elvét, tehát szintén nem volt jogos. Másrészrõl azt is kimondja a Hágai Bíróság ítélete, hogy az eredeti állapotot helyreállítani ma már a valóságtól elrugaszkodott elvárás lenne.

Ebben az esetben tehát nincs más lehetõség, mint elõremenekülni. Amin itt vita folyik, az az elõremenekülés módja, iránya, összetétele, rajza. Óriási vita van, de meg kellene egyezni, tudniillik a tárgyalások végeredményére vonatkozóan szintén nem mond irányelveket a hágai bírósági döntés. Nem a bíróság dolga, hogy eldöntse, hogy mi legyen a tárgyalások végeredménye. Mind a két országot érte kár, tehát mind a két országot érintheti a kártérítés, jó lenne, ha a kártérítés ügyében a nulla megoldást sikerülne elérnünk.

A Hágai Bíróság ítéletében arról van szó - szó szerint idézem: "Mindkét fél jogellenes cselekményei eltüntetésének legjobb módja, ha helyreállítják az együttmûködésüket." Ezen kívül a továbbiakban azt fogalmazza meg: "A kártérítés kérdése kielégítõen lenne megoldható egy átfogó rendezés keretében, ha mindkét fél lemondana pénzügyi követeléseirõl." Ez azt jelenti, hogy a nulla megoldás csak akkor várható, ha a két fél képes együttmûködni, és képes arra, hogy egy átfogó rendezésben megegyezzen. Másként nincs nulla megoldás, másként valakinek fizetni kell!

A mai napon magyar érdekeket képviselt itt mindenki. Én hangsúlyozom, hogy ezen a napon kellett volna beszélnünk szlovák érdekekrõl is, mert megegyezni csak akkor lehet, ha a magyar érdekek mellé odatesszük a szlovák érdekeket, egyébként nincs megegyezés.

Az is elhangzott, hogy nincsenek a magyar kormánynak irányelvei, szempontjai. A mai tárgyalás során elég sok szempontról hallottuk. Hallottunk környezeti érdekekrõl, hallottunk a hajózhatóságról, hallottunk arról, hogy költségtakarékos legyen a megállapodás. Nem tudjuk azt, hogy a szlovákok, legalábbis a mai napon ez számomra nem derült ki, mi az, amiben semmiképpen nem akarnak engedni. A kétfajta irányelveket össze kellene hozni. Mert ami mindkét országra vonatkozik, ami mindkét nemzetre vonatkozik legfontosabb irányelvként, az a megegyezés kényszere.

Itt be kell fejeznem, lejárt az idõm. Egyetlen mondatot szeretnék mondani. A kormánynak tudatában kell lennie annak - és bízom benne, tudatában is van -, hogy olyan megállapodás születhet csak, amelyet mind a két parlament elfogad, elfogadja a magyar is, és elfogadja a szlovák is.

Köszönöm szépen, és elnézést a túllépésért. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap