Szabó János Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SZABÓ JÁNOS (FKGP): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselõtársaim! A Független Kisgazdapárt óvja a kormányt az alkotmánysértés elkövetésétõl. Nevezzük ezt a szerzõdést akármilyen szerzõdésnek, ha nemzetközi szerzõdés, lehet azt keretmegállapodásnak meg akárminek nevezni, az nemzetközi szerzõdés marad, és ilyen alapon a kormánynak nincs joga egy nemzetközi szerzõdést aláírni, megkötni. Ez az alkotmány értelmében ilyen jelentõs ügyekben az Országgyûlés jogkörébe tartozik, csak az kötheti meg a szerzõdést.

Azért hangsúlyozom ezt, ugyanis Kovács László külügyminiszter úr ismételten említette a keretmegállapodást. Én ebbõl arra következtetek, hogy a kormány továbbra is a keretmegállapodás kérdéskörében gondolkodik, ezt akarja átvinni olyan formában, hogy majd megköti ezt a keretmegállapodást. Tehát ebben a formában, mivel nemzetek közötti szerzõdésrõl van szó, ez államközi szerzõdés, ami az Országgyûlés hatáskörébe tartozik.

Egyébként nagyon köszönöm, hogy Kovács László felhívta a figyelmemet arra, hogy valamennyi szerzõdést nézzük majd át. Át fogjuk nézni, ugyanis ez a helyzet kísértetiesen hasonlít az 1994. júliusi helyzethez, amikor a világkiállítás kérdésében a kormány, kihasználva, hogy a parlament nem ülésezett, máris állást foglalt.

(14.00)

Állást foglalt elõzetesen, és ez mintegy meghatározta a további történéseket. Nagyon félõ, hogy március 16-a után esetleg ilyen helyzet állna elõ. Ettõl szeretnénk megóvni a kormányt erre a kis idõre.

Köszönöm.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap