Kovács László Tartalom Elõzõ Következõ

KOVÁCS LÁSZLÓ külügyminiszter: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Frakcióvezetõ Úr! Ön megint megtette azt, amit az elmúlt hét szerdán: bizonyos érveket tulajdonít a kormánynak, majd ezeket megcáfolja, szétzúzza.

Csakhogy ezek a kormány részérõl nem hangzottak el! A kormány egy pillanatig nem állította azt, hogy azért van szó alsó duzzasztásról, annak lehetõségérõl, mert a hágai ítélet erre minket kötelezne. A múltkor elég világosan - még kétperces reagálásban is, de az expozéban is, meg a zárszóban is - szóltam arról, hogy nem a hágai ítélet, hanem a megállapodás csomagjellege kapcsolja össze a dunakiliti tározó feltöltését és az alsó duzzasztás kérdését.

Amiben teljesen egyetértek önnel: a kormánynak igenis ki kell llnia a parlament elé, a közvélemény elé, és megmondani, hogy mi is történt Pozsonyban. Annál is inkább érdekünk ez, hiszen akkor talán megszûnik a Pozsonyban történtek tudatos félremagyarázása. (Dr. Torgyán József: Halljuk!)

Szlovákia - amely egészen a mostani fordulóig azt hangoztatta, hogy csak akkor születhet megállapodás a dunakiliti tározó feltöltésérõl és a vízmagasságról, ha Magyarország meghátrál - végül is feladta az álláspontját, és elfogadta a Magyarország által javasolt 128 métert az általa képviselt 124 méterrel szemben. Ezt követõen Nemcsók János és Peter Baco delegációvezetõk megegyeztek, és aláírták a tárgyalási jegyzõkönyvet, amely rögzíti ezt a megállapodást, és aminek melléklete a keretmegállapodás tervezete. A keretmegállapodás tervezete ily módon - és az elõbb nem véletlenül ismertettem azt a folyamatot, ahogy egy nemzetközi szerzõdés születik - szakértõi megegyezést jelent arról - és nem többrõl -, hogy mit terjeszt a két szakértõi delegáció kormányai elé jóváhagyásra vagy döntésre. (Közbeszólás az MSZP padsoraiból: Figyeljetek!) A keretmegállapodás tervezete a kérdés rendezésének lehetséges módozatait tartalmazza, pontosan azt, amit a Hágai Nemzetközi Bíróság elvárt a két országtól, hogy egyezzenek meg a döntés végrehajtásának lehetséges módozatairól.

Szeretném nyomatékosan hangsúlyozni, tisztelt Ház, tisztelt frakcióvezetõ úr és minden további napirend elõtti fölszólaló, hogy a tárgyalási jegyzõkönyv és az annak mellékletét képezõ keretmegállapodás-tervezet a kormányra semmilyen nemzetközi jogi kötelezettséget nem ró. A kormány csütörtökön fogja megvizsgálni a kérdést, és csütörtökön fog dönteni. Elõzetes egyetértés van a kormányban arról, hogy a kormány most nem tud végleges döntést hozni. A döntéshez további vizsgálatokra, további számításokra van szükség, ami nyilvánvalóan hosszabb idõt - valószínûleg több hónapot - vesz majd igénybe. A vizsgálatok, a számítások eredményei alapján a lezárásuk idején hivatalban lévõ kormány fog majd döntést hozni a keretmegállapodásról. És amikor a keretmegállapodás szövegét mindkét kormány jóváhagyja, annak alapján kerül majd kidolgozásra az 1977-es szerzõdés helyébe lépõ részletes államközi szerzõdés, amit a két ország parlamentjének kell majd jóváhagynia.

Ez tehát a további menet. Szeretnék még arra is utalni, hogy a keretmegállapodás tervezete azt is tartalmazza, hogy a dokumentum a két parlament jóváhagyó döntésével vagy bármelyik parlament elutasító döntésével, de 2000 június végéig mindenképpen hatályát veszti. Ily módon végleges nemzetközi jogi kötelezettséget magyar részrõl csak a parlament, mégpedig értelemszerûen az új parlament fog vállalni.

Szeretném hangsúlyozni, hogy az egész tárgyalási és megállapodási folyamat független a magyarországi választások idõpontjától, a választások azt se nem gyorsítják, se nem lassítják; ezek önmaguk határozzák meg a menetét. Köszönöm a figyelmüket. (Nagy taps a kormánypártok padsoraiban.)

(15.20)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap