Surján László Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SURJÁN LÁSZLÓ (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Úgy érzem, hogy tényleg reagálnom kell. Egyrészt ennek a törvénytervezetnek egyetlen passzusa nem akadályozza meg, hogy Magyarországon kétkamarás Országgyûlés legyen. Ha viszont addig várunk a fogyatékosság ügyének rendezésével, amíg Magyarországon kétkamarás Országgyûlés lesz, addig "kifogyatékoskodunk" az idõbõl. Azt hiszem, hogy ez megengedhetetlen.

(16.50)

Egy apró szakmai megjegyzés - minden képviselõtársamra vonatkozik -: általában nem bölcs dolog fogyatékosokról beszélni. Fogyatékossággal élõ embertársainkról van szó, akik maguk nem fogyatékosok, hanem van egy fogyatékosságuk. Ez egy kis dolog, de legalább ennyit törvény nélkül is megtehetünk, hogy egy pozitív üzenetet hozzunk a velünk együtt lévõkhöz.

Végül még - hogy a két percet azért ne töltsem ki, hátha tovább tudunk jutni - egy megjegyzés: ennek a törvénynek a megfogalmazása 1993-ra megy vissza, mint magának a törvénynek a megfogalmazása, de van három, lényegileg elkészült elõalakja, egy '91-es, egy '92- es és egy '93-as. Az egyiket MDF-közeli szakértõk, a másikat az érintett, korlátozottabb fogyatékossággal élõ embertársaink szakértõi, a harmadikat a szabaddemokraták szakértõi nyújtották be, és ennek bizonyos értelemben az ötvözetével állunk szemben. Egy '91-tõl '98-ig tartó szellemi munkát nem hiszem, hogy tûzoltásnak szabad nevezni.

Köszönöm. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap