Hidasi Rezsõ Tartalom Elõzõ Következõ

HIDASI REZSÕ (MSZP): Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselõtársaim! A külföldi gyakorlatban a kockázati tõkecégeknek különbözõ jogi formái ismeretesek; e cégek mûködését - és számos vonatkozásban a rájuk vonatkozó szabályozások tartalmát is - jelentõs mértékben meghatározza, hogy milyen jogi formában végzik a tevékenységüket.

Magának a kockázati tõke kifejezésnek az alkalmazása nem szerencsés; a kockázati tõkérõl szóló törvény mûhelymunkája és az azt követõ viták során nyilvánvalóvá vált, hogy helyette át kellene térni a lényeget jobban megragadó kifejezésre, ami a fejlesztõ tõke lehetne. Ez sokkal inkább kifejezi a pénz- és tõkepiac e sajátos szereplõje tevékenységének a mibenlétét, e tevékenységnek a nemzetgazdaság számára hasznos tartalma ugyanis nem magában a kockázatvállalásban van, hanem a vállalkozások fejlesztésében.

Felmerült a résztvevõ tõke kifejezés is, ez azonban éppen a lényeget nem fejezi ki. Úgy gondolom, hogy éppen a pejoratív hangzás miatt magát a lényeget jobban kifejezné a fejlesztési tõke.

A törvényjavaslat 2. §-ának f) pontja helyett a következõket javaslom: "a kockázati tõkealapjegy - továbbiakban tõkejegy - az alap nevében, javára és terhére, sorozatban kibocsátott, az e törvényben, az alapkezelési szabályzatban, valamint a tõkejegy kibocsátási tájékoztatójában meghatározott vagyoni jogokat biztosító átruházó értékpapír" helyett, egy e) pontban: "a kockázati tõkealapjegy a kockázati tõkealap által e törvényben meghatározott módon és alakszerûséggel, sorozatban kibocsátott, vagyoni jogokat megtestesítõ, átruházható értékpapír".

A törvényjavaslatban szereplõ meghatározás rendkívül pontatlan. Ha ez a fogalom nem változna, az a lehetõség is elõállna, hogy a fogalom alapján bárki kibocsáthatna tõkealapjegyet, mert a fogalom nem határozza meg a tõkealapjegy kibocsátóját, csak azt, hogy az alap nevében, javára és terhére kell a kibocsátásnak megtörténnie. A módosítás pontosan meghatározza a tõkealapjegy kellékeit, kitérve a kibocsátóra, valamint a kibocsátás módjára és az értékpapír jellegére.

A 2. § b) pontja - a kockázati tõkealapban kockázati tõkealapjegy forgalomba hozatalával létrehozott jogi személyiséggel rendelkezõ vagyontömeg helyett -: "a kockázati tõkealap kockázati tõkealap-kezelõ által létrehozott jogi személy, amely vagyonát kockázati tõkealapjegy nyilvános, vagy zártkörû forgalomba hozatalával szerzi". A javaslat hiányos, mert nem mondja meg, hogy ki a létrehozó, és azt sem, hogy mi is az a vagyontömeg. Ez utóbbi szó egyébiránt a jogelméletben használatos jogszabályban nem szerepel; a módosító javaslatom pontosan megmondja, hogy melyek a kockázati tõkealap fogalmi ismérvei: tõkealap-kezelõ hozza létre, jogi személyiséggel rendelkezik, vagyonát tõkealapjegy forgalomba hozatalával szerzi.

A törvényjavaslat 4. § (3) bekezdését elhagyni javaslom: az elhagyni javasolt bekezdés ellentétben áll az (1) bekezdéssel, és felesleges kiskaput nyit a tõketársaság, illetõleg az alapkezelõ vezetõi számára. A (3) bekezdés megmaradása esetén lehetõvé válik bizonyos bennfentes összejátszás lehetõsége is, így várhatóan nem az a jogalkotói szándék fog megvalósulni, hogy a vezetõk anyagilag érdekeltté váljanak a társaság, illetve az alap által befektetett gazdasági társaságban, hanem az, hogy bennfentes információk révén jogtalan haszonra tehetnek szert jogalkotói segédlettel, tehát ellenõrizhetetlenné válik. Ezért célszerûnek tartom ezt a paragrafust elhagyni, és egy szigorító jellegû módosítást betenni.

A törvényjavaslat 6. § (5) bekezdését az alábbiak szerint javaslom módosítani: "a tõkejegy kizárólag névre szóló, legalább 1 millió forint névértékû értékpapírként hozható forgalomba". A korábbi tervezetekben szerepelt ez a limit, annak érdekében, hogy a hozzá nem értõ kisbefektetõk törvényileg legyenek távol tartva ettõl a valóban kockázatos piactól. A nemzetközi összehasonlítások is azt mutatják, hogy tõkejegyeket általában intézményi vagy komolyabb befektetõk vásárolnak.

A tõkepiac biztonságának érdekében az 1 millió forintos határt különösen indokolt visszaállítani. Köszönöm. (Taps az MSZP padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap