Hidasi Rezsõ Tartalom Elõzõ Következõ

HIDASI REZSÕ (MSZP): Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselõtársaim! A törvényjavaslat 43. §-ának következõ módosítását javaslom. A Magyar Köztársaság '98. évi költségvetésérõl szóló '97. évi törvény 37. §-a a következõ (5) bekezdéssel egészüljön ki: "Az (1) bekezdés szerinti költségvetési viszontgarancia kiterjed a Hitelgarancia Rt.-nek a kockázati tõkebefektetésekrõl, a kockázati tõketársaságokról, valamint a kockázati tõkealapokról szóló 1998. évi törvény alapján mûködõ kockázati tõketársaságoknak és kockázati tõkelapoknak az (1) bekezdés b) pontjában megjelölt, vállalkozásban fennálló kockázati tõkebefektetése értékesítésébõl származó vételár-követelés 50 százalékáért vállalt készfizetõ kezességére is."

A készfizetõ kezességgel biztosított vételár-követelés mértéke nem haladhatja meg a tulajdonszerzésre fordított összeg 50 százalékát. A kockázati tõkérõl szóló törvényjavaslat korábbi változatában az állami viszontgaranciával kapcsolatos szabályok pontatlanul szerepeltek a szövegben. A szöveg befektetésért vállalt kezességvállalásról szólt, ami a Ptk. kezességfogalma alapján értelmezhetetlen, hiszen a kezesség mellékkötelezettség, nem világos, hogy mi a fõ kötelezettség. A szándék sem a befektetés megvalósításával, hanem éppen a befektetés értékesítésével kapcsolatos kezességvállalásra vonatkozott. A szöveg értelmezési gondjait mindenképpen indokolt megszüntetni. Javaslom, hogy jogtechnikai szempontból tekintsék át a szöveget, mert álláspontom szerint nem vagy nem a szándékok szerint értelmezhetõ a fenti elõírás. A kérdés nemcsak az állami támogatás, a viszontgarancia miatt lényeges, hanem azért is, mert gyakorlatilag társaságiadó-mentesség is fûzõdik a külön jogszabályok szerint mûködõ, kizárólag kezességvállalással foglalkozó részvénytársaságok számára.

A nem egyértelmû szabályok esetén elõfordulhat, hogy több más részvénytársaság is adómentesnek kezeli, képzeli majd magát az önadózás keretében, ha a Ptk. szerintitõl eltérõ, de közelebbrõl meg nem határozott kezességfogalom kerül a jogrendszerünkbe.

Köszönöm a figyelmet.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap