Lamperth Mónika Tartalom Elõzõ Következõ

DR. LAMPERTH MÓNIKA (MSZP): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Országgyûlés! A Szocialista Párt álláspontja szerint a gyermekek és fiatalok esélyegyenlõsége javításának fontos eszköze a kollégium.

A Kollégiumi Szakmai és Érdekvédelmi Szövetség készített egy jelentést a kollégiumban lakó gyermekek helyzetérõl, amely szerint a kollégisták szülei jövedelmi viszonyaikat tekintve a társadalmi átlag alatt élnek. A kollégista gyerekek szüleinek több mint egyharmada munkanélküli vagy szociálisan hátrányos helyzetû. Egyre több közöttük a gyenge elõképzettségû, társadalmi gondoskodásra szoruló tanuló. Ezeknek a gyerekeknek a kollégium pótolja azt a hátteret, amelyet a család nem tud biztosítani. Ma vannak színvonalbéli különbségek a közoktatási intézmények között. A kollégiumok felzárkóztató és tehetséggondozó programjaikkal sokat tehetnek a különbségekbõl adódó esélyegyenlõtlenségek kiküszöbölése érdekében.

Mi olyan kollégiumot szeretnénk, ahol jól érzi magát a gyerek ami jó család következetesen, de szeretettel követel, értékeli a teljesítményt és igyekszik többletlehetõséget biztosítani a tudás gyarapításához. Ehhez arra van szükség, hogy a nevelõtestületek összetételében szûnjön meg a kontraszelekció, és megfelelõ képesítéssel és hivatástudattal rendelkezõ pedagógusok is szívesen vállalják a kollégiumi nevelõi pályát. A fenntartó önkormányzatok legyenek érdekeltek a kollégiumi fejlesztésben, és legyen államilag támogatott forrása a kollégiumok felújításának.

A Kollégiumok Szakmai és Érdekvédelmi Szövetsége készített egy javaslatot, idézek ebbõl a dokumentumból: "Megoldás lehet, hogy a kollégiumok fenntartására egy közalapítvány jöjjön létre például a parlament, az önkormányzatok, az érdekelt civil szervezetek részvételével." A javaslat elõnye, hogy egyszerre kezeli az autonómia és az érdekelt fenntartó problémáját. Az önkormányzatok szerepét nem csökkenti, csak az egyedi érdektelenség helyett a globális érdekeltségre helyezi át a hangsúlyt. Rugalmasan képes reagálni az igények változására. A költségvetés számára többletterhet nem jelent, csak átcsoportosítást. És végül, további hasznos funkciókat tölthet így be az így kialakított intézményrendszer, így például az ifjúsági turizmus, a sport és a kulturális rendezvények bázisán. Megítélésünk szerint ez a javaslat jó alapot jelenthet a további munkához.

Az MSZP támogatja egy szakmai program elkészítését annak érdekében, hogy a kollégiumok eleget tudjanak tenni társadalmi funkcióiknak. Ebben kívánatos részt venni a fenntartó önkormányzatoknak, a tárca illetékes szakembereinek, a Kollégiumi Szakmai és Érdekvédelmi Szövetség képviseleteinek és minden érdekelt civil szervezetnek. Az MSZP fontosnak tartja, hogy tegyünk különbséget a kollégium és a diákszállás között. A kollégium szociális, felzárkóztató és tehetséggondozó tevékenysége révén több mint egy szálláshely, ahol a gyerek lehajthatja a fejét.

Tisztelt Országgyûlés! Nemrégiben felkértek egy szavalóverseny zsûrijébe, ahol találkoztam egy csillogó tehetségû fiatallal. Õ elmondta, hogy egy kollégiumban ismerte meg a versmondás gyönyörûségét. Szülõi közül az egyik szülõje hat osztályt végzett, a másik szülõje írástudatlan, és a lakásukban nem volt könyv. Ma ez a fiatalember fõiskolára jár, és vallomása szerint ezt a kollégiumnak köszönheti.

Tisztelt Országgyûlés! Kérem a mûvelõdési minisztériumot, hogy gyorsítsa fel ennek a szakmai programnak a kidolgozását. Készüljön el ez a program, nyújtsunk segítséget ezeknek a fiataloknak ahhoz, hogy meg tudjanak felelni a jövõ évezred kihívásainak.

Köszönöm a figyelmet. (Taps a kormánypárti padsorokból.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap