Szabó Zoltán Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SZABÓ ZOLTÁN mûvelõdési és közoktatási minisztériumi államtitkár: Köszönöm, elnök asszony. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselõ Asszony! Örömmel fogadtam ezt a napirend elõtti hozzászólást, noha az, sajnos, szociológiai közhely, hogy a közoktatási rendszer nem alkalmas a társadalmi esélyegyenlõtlenségek mérséklésére, sõt a francia szociológus, Pierre Bourdieu szerint a közoktatási rendszernek egyenesen társadalmi funkciója az esélyegyenlõtlenségek konzerválása. Mindennek ellenére az ember, ha közoktatási tisztségviselõ, akkor igyekszik abban az illúzióban ringatni magát, hogy az esélyegyenlõtlenségek mérséklése érdekében a közoktatásban mégiscsak lehet valamit tenni, és teljes mértékben egyetértek a képviselõ asszonnyal a tekintetben, hogy az általános és középiskolai kollégiumok rendszere ilyen eszköz lehet, amellyel az esélyegyenlõtlenséget mérsékelni lehet.

Felismerte ezt a Mûvelõdési és Közoktatási Minisztérium is. Ennek elsõ jele az 1995-ben elfogadott 1996-os költségvetésben érvényesül: nagy normatívaemelés idején megduplázta a kollégiumi fenntartás normatíváját. Ezt a normatívát azóta is igyekeztünk karbantartani, pontosan abból kiindulva, hogy az önkormányzati fenntartó tulajdonképpen a kollégium fenntartásában érdekelt a legkevésbé, hiszen ez az az intézmény, szolgáltatás, amelyet elsõsorban nem a saját polgárai, a saját területén élõ polgárok gyerekei vesznek igénybe, hanem más településekrõl érkezõk. Itt tehát a 1996-os normatívarendezés óta a közoktatási normatíva teljes egészében fedezi az átlagos költségeket, és évrõl évre az éves költségvetési törvényben a normatíva karbantartásával elértük, hogy ez így is maradjon. Ez azt jelenti, hogy ez évben a költségvetés szerint 135 500 forint a fejkvóta a középiskolai kollégiumokban.

Egyetértünk abban is, hogy a kollégium több mint egyszerû szálláshely, közoktatási-nevelési intézmény, és mint ilyen az 1997- es költségvetési évtõl kezdve igényelheti azokat a központosított normatívákat, amelyeket a közoktatási rendszerben kifejezetten oktatási-nevelési céllal hoztunk létre. Ilyenek például, hogy igényelhetõ a kollégiumban étkezési normatíva egy gyermek után, amennyiben a közoktatási intézményben, tehát az iskolában ezt nem veszi igénybe igényelhetõ a kollégiumi ellátott nemzetiségi, etnikai, kisebbségi tanulók után külön normatíva, illetõleg normatívapótlék de igényelhetõk a pedagógus szakkönyvvásárlási, a pedagógus továbbképzési, a pedagógiai programot támogató normatívák a középiskolai Internet-program is elérte vagy ez évben eléri a kollégiumokat a számítógép-beszerzési támogatás és a könyvtári támogatás is igényelhetõ kollégiumban. Tehát mindent megteszünk annak érdekében, hogy a kollégiumban valóban mint közoktatási és nevelési intézmény funkcionáljon, ne csak egyszerûen szálláshely legyen.

Ami a közalapítványi fenntartási formát illeti, ez is egy megfontolandó lehetõség, bár szeretném felhívni a figyelmet arra, hogy jelen pillanatban léteznek olyan közalapítványok, amelyek szükség esetén átvehetik ennek a fenntartónak a funkcióját. Ezek azok a bizonyos megyei, illetõleg fõvárosi közalapítványok, amelyek az adott területen, térségben a közoktatási szolgáltatások megtervezésének és a közoktatási szolgáltatások támogatásának kiegyenlítõ rendszerét hordozzák. Ezeket a közalapítványokat szükség esetén természetesen lehet használni arra is, hogy megfelelõ középiskolai kollégiumokat tartsanak fenn, amely esetben természetesen mint fenntartókat õket illeti meg a középiskolai normatíva.

Egyébiránt pedig a Mûvelõdési Minisztérium nevében készségemet fejezem ki arra, hogy bármiféle szakmai segítséget megadjunk valamilyen kollégiumi fejlesztési program elkészítéséhez.

(8.40)

Jelen pillanatban az a helyzet - minden ellenkezõ híreszteléssel szemben egyébként -, hogy a középiskolai kollégiumok száma a 1993-94-es tanév óta nem, illetõleg alig csökkent: akkor 498 volt, jelen pillanatban 496. Ennyit, gondolom, akár a sajnálatos népességfogyás is indokol. De egyetértünk azzal, hogy ez az igényeket még mindig nem feltétlenül elégíti ki, és egyetértünk abban, hogy ezeket fejleszteni kell.

Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokból.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap