Eörsi Mátyás Tartalom Elõzõ Következõ

DR. EÖRSI MÁTYÁS külügyminisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Kedves Képviselõ Úr! Hallgatva a napirend elõtti felszólalását, az a benyomásom, hogy ön csipkerózsika-álmát aludta az elmúlt nap folyamán. Talán nem kísérte figyelemmel az eseményeket, amelyek bekövetkeztek.

Mit is akartak a környezetvédõk, mit akartak az ellenzéki pártok, és mit akart a kisebbik kormányzó párt, az SZDSZ is elérni ebben az ügyben? Azt kívánta elérni, hogy a hágai ítélet végrehajtásával kapcsolatban ne szülessék semmifajta kormánydöntés addig, amíg megfelelõ hatástanulmányok nem születnek meg a különbözõ megoldási lehetõségek következményeit illetõen, sem a megoldási módozat gazdaságossági következményei, sem pedig annak ökológiai hatásai tekintetében. Azt akarták a környezetvédõk, azt akarták a pártok elérni, hogy lehetõleg ne szülessék semmilyen olyan döntés, amely jogilag megköti a választások után felálló következõ parlament és kormány kezét.

Mi történt tegnap? Tegnap az történt, hogy a kormány bejelentette: nem kíván olyan döntést meghozni, amely megelõzné ezeket a hatástanulmányokat.

Szeretnék visszatérni arra a fejtegetésre, amelyet képviselõ úrtól hallottunk a különbözõ dokumentumok egymáshoz fûzõdõ viszonyáról. Szeretném képviselõ urat tájékoztatni arról, hogy egy nemzetközi szerzõdés úgy készül el, hogy elõször a tárgyalódelegátusok összeülnek, és elkezdenek szöveget egyeztetni. Elõször többnyire nem értenek egyet a szövegben, majd a tárgyalások folynak, egyre több mindenben értenek egyet, majd végül valamilyen szöveg kialakul. Minden tárgyalási napon aláírásukkal ellátják azt a jegyzõkönyvet, amely rögzíti a felektõl elhangzott véleményeket. S amikor a tárgyalások befejeztével egy olyan szöveg áll elõ, amellyel a tárgyalódelegátusok már egyetértenek, akkor ezt is ellátják kézjegyükkel, egyben arra kötelezik magukat, hogy ezt a kormányuk elé terjesztik jóváhagyásra. Itt tartunk most. Ameddig ez a kormányzat elé terjesztés, illetve a kormányzati jóváhagyás nem történik meg, addig jogilag kötelezõ szövegrõl értelemszerûen nem beszélhetünk.

Osztom képviselõ úr azon aggályát, hogy ha a kormány nem is hagy jóvá egy ilyen szöveget, az valóban egy késõbbi hágai döntést negatívan befolyásolhat. Ez valóban kétségtelenül így van, azonban mégiscsak nagy jelentõségûnek tartom azt a körülményt, hogy a kormányzat e tekintetben nem kíván semmilyen olyan jogilag kötelezõ döntést meghozni, amelytõl majd egy késõbbi kormány és késõbbi parlament nem tud eltérni.

Igen nagy jelentõségûnek tartom azt, hogy a kormány minden ilyen döntést csak akkor kíván meghozni, ha a megfelelõ gazdaságossági és ökológiai hatástanulmányok elkészültek. És szeretném aláhúzni azt is, hogy ezeknek a hatástanulmányoknak nemcsak arra kell kiterjedniük, hogy Nagymarosnál vagy Pilismarótnál épüljön gát; meggyõzõdésem, hogy a hatástanulmányoknak arra is ki kell térniük, hogy egyáltalában szükség van-e gátra; ki kell térniük arra, hogy egyáltalában szükség van-e alsó duzzasztásra, és ha igen, akkor a gát mellett elképzelhetõek-e más típusú megoldások is.

Nekem az a meggyõzõdésem, hogy a kormánynak - legyen az bármilyen színezetû - a döntést akkor lehetséges csak meghoznia, amikor az összes lehetséges rendelkezésre álló verzió közül látni fogja azt: 1. melyik a leggazdaságosabb - tehát melyik kerül az adófizetõ állampolgároknak a legkevesebb pénzébe; 2. melyik az, amelyik leginkább szolgálja a környezet védelmét, a Szigetköz vízpótlását - és lehetne sorolni azokat a szempontokat, amelyeket mindannyian ismerünk.

(9.00)

Tekintettel arra, hogy a képviselõ úr és a parlament, az ország közvéleménye tegnap hallhatta, hogy a kormánynak ezek a szándékai és nem mások, úgy ítélem meg, hogy képviselõ úr napirend elõtti felszólalása egy napot, csupán egy napot, de annyit elkésett.

Köszönöm szépen figyelmüket. (Taps a bal oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap