Herbert Ferenc Tartalom Elõzõ Következõ

HERBERT FERENC (MSZP): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Képviselõtársaim! Az ajánlás 27-28. pontjában két módosító javaslattal éltem Szabó Katalin képviselõtársammal együtt, amelyekben a sport finanszírozásával kapcsolatosan tettünk javaslatot.

(9.40)

Az egyik arról szól, hogy miután az a pénz, az a 10 milliárd forintos nagyságrendû összeg, amely az adósságszolgálati részben kezelésre kerülne a törvényjavaslat módosítását, illetve érvénybe lépését követõen, ma sincs benn a költségvetés rendszerében, ezért megtehetnénk - és én azt javaslom, tegyük meg -, hogy ennek egy részét sportfinanszírozásra, illetve nem is sportfinanszírozásra, hanem annak segítésére fordítsuk, mégpedig azok számára, akik nem vesznek részt ebben az adósságszolgálati rendezésben. Képviselõtársammal együtt ennek nagyságrendjét is meghatároztam, 40 százalékban javasoltam ezt az összeget, ami durván 3,5-4 milliárd forint lenne. Ez olyan sportfinanszírozási alap lenne, amelybõl kedvezményes kamatú vagy kamat nélküli lehetõséget kapnának az egyébként kedvezményben nem részesülõ egyesületek, már csak azért is, hogy megteremtsük az esélyegyenlõség alapjait.

A másik módosító javaslatot, amely az ajánlás 27. pontjában került kiadásra, szintén szíves figyelmébe ajánlom a tisztelt Háznak. Ez a módosító indítvány az OTSH feladatköréhez kapcsolódó, sporttevékenységekre szervezett bukmékeri rendszerû fogadások játékadójának másfajta arányát határozná meg, mégpedig az eddigi 50 százalék helyett javasoljuk 100 százalékban meghatározni. Ez az összeg 100 százalékban durván 300 millió forint a mai számítások szerint, pillanatnyilag 150 millió forint áll rendelkezésre e sportcélra. Sõt, arra is tennék javaslatot, hogy ezt a 100 százalékos bukmékeri rendszerû fogadási játékadót, miután ez a sportjátékból keletkezik, forrásautomatizmusra kellene felhasználni - várva azt, hogy természetesen ennek a nagyságrendje növekedni fog -, hogy teljes mértékben oda fordítsuk vissza, ahol keletkezik.

Miután azzal is tisztában vagyok, hogy ez érintheti és érinti a költségvetést... (Akar László bólogat.) - Akar államtitkár úr is nagyon intenzíven bólogat - ...én mindenképpen szeretném megnyerni a tisztelt Házat, és ajánlom a következõ Ház figyelmébe, hogy a '99. évi költségvetés elõkészítése és tárgyalása során erõteljesen térjünk ki erre a dologra, és alakítsuk át a sportfinanszírozást oly módon, hogy a sport egyik alapelvének, az esélyegyenlõség elvének a biztosítását képesek legyünk megteremteni.

Köszönöm szépen a figyelmet.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap