Bálint György Tartalom Elõzõ Következõ

DR. BÁLINT GYÖRGY (SZDSZ): Igen tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! A genetikailag módosított szervezetekrõl elõterjesztett törvényjavaslat rendkívül élénk vitát váltott ki a társadalomból, ezért úgy gondolom, hogy nem szükségtelen, ha a parlament nyilvánossága elõtt is néhány részletre vonatkozó, de általánosnak is mondható megállapítást is elõhozunk.

A genetikailag módosított szervezetekkel, mint ahogy mindenki megállapítja, rendkívül óvatosan kell bánni. Ahhoz, hogy a tudomány ilyen irányú eredményeit sikeresen alkalmazzuk a gyakorlatban, igen alapos és széles körû elméleti felkészültségre, de ezen túlmenõen nagy felelõsségérzetre is szükség van. Az elõttünk fekvõ törvényjavaslat ezt az alapelvet igyekszik megvalósítani.

Azt hiszem, mindannyian tudjuk és érzékeljük, hogy a biotechnológia a XXI. század elején már elfogadott, iparszerûen alkalmazott módszere lesz a növényi és állati termékek racionális elõállításának. Feltehetõ, hogy a fejlõdés olyan ütemû vagy még gyorsabb lesz, mint a gyógyszeriparé volt a XX. század elsõ harmadában. Éppen ezért a biotechnológiai ipar mûködési kereteit meghatározó törvénynek nem tiltó, restriktív, hanem irányító, terelõ, ösztönzõ jogszabálynak kell lennie, olyan jogszabálynak, amely alapfelfogásában a társadalom érdekeit tükrözi a maga egyértelmûen megfogalmazott követelményeivel.

(10.00)

A törvényjavaslathoz beérkezett módosító indítványok számos fontos részletkérdés tisztázását szolgálták. A 24. § 2. pontja például nem határozza meg pontosan az itt található biológiai védõsáv fogalmát és annak mértékét, ami persze a termesztett növény jellegének megfelelõen nagyon különbözõ és differenciált is lehet.

Nagyon fontosnak tartom azt, ami a szakmai véleményekbõl kikristályosodott a 27. §-sal kapcsolatban. Ez a paragrafus kimondja: a géntechnológiai tevékenység fokozott veszéllyel járhat, ezért az abból eredõ károkért való felelõsségre a polgári törvénykönyv veszélyes üzem mûködésébõl eredõ károkra vonatkozó rendelkezései az irányadóak. Ha ez így van, tisztelt Ház, akkor a veszélyes anyagokkal való bánásmód és a méregkezelési rendszabályok alkalmazhatók a biológiai termékekre is. A biotechnológiai laboratóriumot, üzemet, eljárást vagy terméket be lehet sorolni a megfelelõ méreg veszélyességi osztályába.

Többen is kifogásolták a törvényjavaslathoz hozzászólók közül azt, hogy a törvényjavaslatban szereplõ határidõk rendkívül hosszadalmasak. A gyakorlat bizonyára iránymutatást fog adni a helyes arányok végleges megállapítására.

Meggyõzõdésem, hogy az elõttünk fekvõ és elfogadásra váró jogszabály igen szigorú követelményeket támaszt a biotechnológia alkalmazóival szemben. Ezeknek a betartása a biztosíték arra, hogy nálunk is sikeresen termeszthessünk transzgénikus növényeket, és tenyészthessünk nagy értéket termelõ állatokat anélkül, hogy ez a társadalomra, az agrártermékeket fogyasztó emberekre veszélyt jelentene. A törvény helyes alkalmazása nyilvánvalóan nemcsak kiküszöböli a feltételezett veszélyeket, de nagy lehetõségeket nyit az egészséges és takarékos táplálkozás útján is.

Sokan bírálták és dicsérték a törvényjavaslatot, és számosan adtak hozzá értékes javaslatokat. Ezeket - legalábbis azokat a javaslatokat, amelyek hozzám érkeztek - szeretném megköszönni e helyrõl is, kérve a szakembereket arra, hogy kövessék nyomon a törvény következményeit, és értékes véleményüket a jövõben is adják tovább a jogalkotóknak annak érdekében, hogy a tudománynak ez az új és ígéretes ága gyorsan válhassék tényleges gazdasági, anyagi erõvé.

Köszönöm. (Szórványos taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap