Gyimóthy Géza Tartalom Elõzõ Következõ

GYIMÓTHY GÉZA (FKGP): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Ház! A törvényjavaslat 19. §-ához több képviselõ nyújtott be módosító indítványt. Gombos képviselõ úr az ajánlás 67. pontjában a 19. § utolsó mondatából gyakorlatilag a földmûvelésügyi miniszter által kijelölt intézményt elhagyná, és nevesítené az Országos Mezõgazdasági Minõsítõ Intézetet, az OMMI-t, amely elvégezné a nyilvántartó szerv feladatát. Tehát a laboratóriumoknak, amelyek a géntechnológiai módosításokat végzik, a laboratóriumok felelõs vezetõinek jegyzékének a nyilvántartására az Országos Mezõgazdasági Minõsítõ Intézetet jelölné ki. Egyetértek ezzel, és a mezõgazdasági bizottság támogatta is.

Sajnos, a környezetvédelmi bizottság és az elõterjesztõ képviselõje nem ért egyet ezzel a módosítással. Ezt problémának tartom, elmondom, miért. Ahhoz, hogy magyar mezõgazdasági termékek, élelmiszerek, feldolgozott élelmiszerek be tudjanak betörni a nyugat-európai piacokra - mivel az egész világpiacra is jellemzõ az a hatalmas verseny, konkurencia, amellyel a magyar élelmiszerek találkoznak más országok élelmiszereivel szemben -, hogy biztos pozíciókat tudjunk tartani fõleg a speciális magyar élelmiszerek, mezõgazdasági termékek esetében, amelyek hosszú évtizedek, akár évszázadok óta a világban ismertek voltak, és amelyek, sajnos, eléggé elveszítették a rangjukat - amely rangot vissza kell hozni, vissza kell hozni a magyar élelmiszer becsületét -, ehhez valóban akkreditált, hitelesített laboratóriumokra is szükség van.

Azért tartom a hibának a kormányzat részérõl, hogy nem ért egyet ezzel a módosító indítvánnyal, mert végre most már el kellene dönteni, hogy a mezõgazdasági intézményrendszert hogyan szeretnénk felépíteni. Amikor évekig a megyei FM-hivatalok, földmûvelésügyi hivatalok lebegtetve voltak, amikor az intézményrendszert nagy probléma, bizonytalanság jellemezte, ha most eldöntjük, hogy mondjuk az Országos Mezõgazdasági Minõsítõ Intézet egy erõs, valóban erõs intézményi rendszert és intézményi hátteret fog biztosítani a laboroknak, fõleg azoknak, amelyek ilyen veszélyes biotechnológiai, géntechnológiai módosításokkal foglalkoznak, akkor nem lehet a mindenkori Földmûvelésügyi Minisztériumra, miniszterre rábízni, hogy õ jelölje ki azt az intézményt. Ha ezt az intézményt határoztuk meg, az Országos Mezõgazdasági Minõsítõ Intézetet, amely jelenleg is ezt a feladatot végzi, és talán nagyobb hatásfokkal is tudná végezni, ha nagyobb erkölcsi, anyagi megbecsülése lenne, akkor csak így tudunk az Európai Unióba valóban erõs agrárgazdasággal bemenni, ha nekünk már akkreditált laboratóriumaink és felelõs, hiteles nyilvántartó intézményeink vannak.

Ezért én nagyon kérném az elõterjesztõt és a tisztelt képviselõtársakat, hogy a végszavazásnál támogassák ezt. A tisztelt kormányzatot pedig arra kérném, hogy minél világosabban, gyorsabban építse ki ebben a tekintetben az ellenõrzési rendszert. Itt nem lehet esetlegességbe belemenni, hogy majd a földmûvelésügyi miniszter vagy minisztérium kijelöli az intézményt. Ennek teljesen szabályozott, katonás rendben kell történnie, mert csak ezt fogadja el tõlünk a nemzetközi közvélemény.

Köszönöm szépen.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap