Gombos András Tartalom Elõzõ Következõ

DR. GOMBOS ANDRÁS (SZDSZ): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Több képviselõtársammal közösen beszéltünk az állatvédelmi bírságról, az állatvédelmi hozzájárulásról. Tehát az anyagi alapjait próbáltuk megteremteni - és a bizottságban ebben támogattak bennünket - a különbözõ szakhatósági, valamint szakigazgatási szervek mûködéséhez.

Ugyanakkor az államigazgatási eljárásról szóló törvény, valamint a törvényalkotásról szóló törvény természetesen a felmenõ rendszert, a fellebbezési rendszert és a felügyeleti jogi rendszert is mind elõírja, és ezt nekünk is biztosítanunk kell. Az eddig benyújtott módosító indítványok állatvédelmi bírságban gondolkoznak, tehát aki valamilyen állatvédelmi törvényt vagy jogszabályt megszegett, az igenis állatvédelmi bírsággal sújtandó. De ezen túlmenõen szerettük volna szigorítani ezt a szabályozást, hogy nemcsak anyagi szankcióval, hanem egyéb más, akár - ha tetszik - büntetõ törvénykönyvi szankcióval is sújtsuk azokat az állampolgárokat, akik súlyosan megszegik ezeket a szigorú állatvédelmi törvényeket. Mert hiszen - mint azt többen kifejtettük az általános vitában - csak így tudunk megfelelõ európai színvonalú és világszínvonalú állatvédelmi törvényt alkotni.

Ezért a tegnapi ülésen a mezõgazdasági bizottság egy olyan módosító indítványt terjesztett elõ, amely egy új 43. §-sal egészítené ki ezt a törvényt, amely az ügyészt is bevonná e szankciórendszerbe és az eljárási rendbe, és az ügyésznek igenis joga van arra, hogy a büntetõ törvénykönyv passzusait alkalmazza, tehát adott súlyos esetben indítványozzon büntetõeljárást. Úgy gondolom, ennek nagyon fontos visszatartó ereje kell hogy legyen az elkövetkezendõ idõben. Természetesen az ügyésznek ezen túlmenõen más jogosítványt is szeretnénk biztosítani: mégpedig azt, hogy azoknak szakigazgatási és szakhatósági szerveknek, amely szakhatóságok adott esetben eljárnak ezek engedélyezési, felügyeleti rendszerében, a közigazgatási hivatalokon túlmenõen igenis legyen meg a törvényes felügyelete. Ez a 43. § ezt a kérdést próbálja kezelni.

Kérem a kormányt, illetve az elõterjesztõt, hogy szíveskedjen a bizottság e módosító indítványát támogatni. Úgy gondolom, hogy ez a törvény ezáltal még stabilabban fog állni a talajon.

Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap