Koleszár Lajos Tartalom Elõzõ Következõ

DR. KOLESZÁR LAJOS (MSZP): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Miniszter Úr! Kérdésemnek az ad aktualitást, hogy a Magyar Ápolási Egyesület a közelmúltban tartotta kongresszusát Lillafüreden.

(14.30)

Ez az 1989-tõl a WHO európai ápolásfejlesztési munkacsoportjának tagjaként, köztestületi formában, önkéntes szakmai érdek-képviseleti szervként mûködõ egyesület a kongresszusán központi kérdésként megjelölt célként a szakdolgozói kamara létrehozását határozta el.

Miniszter Úr! Ön nem volt jelen ezen az ülésen, levélben mentette ki magát. A levélbõl viszont nem derül ki egyértelmûen, hogy a tárca, illetve ön támogatja-e ennek a szakdolgozói kamarának a létrehozását. Az általam ismert szakdolgozói kamaráról szóló törvénytervezet sajnálatosan nem öleli föl a laboratóriumi asszisztensek, a gyógyszertári asszisztensek csoportját, és én úgy gondolom, hogy ennek a támogatandó célnak a megvalósítása csak a további szakmai körökkel való egyeztetés után lehetséges.

Hadd mondjam el, hogy ismeretes egy konszenzusos megállapodás, amely a magyar egészségügyi szakdolgozók kamarájának megalakítását jelöli ki célként, és ez messzemenõen találkozik a Közegészségügyi, Járványügyi Felügyelõk Baráti Körének, a Magyar Ápolási Egyesületnek, a Magyar Ápolási Igazgatók Egyesületének, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének, a Magyar Gyógytornászok Társaságának, a Mentõtiszti Egyesületnek, a Magyar Mûtõasszisztens Társulásnak, valamint a Magyar Védõnõk Egyesületeinek szándékával, elképzeléseivel.

Kérdezem tehát a miniszter urat, hogy támogatja-e ön és a tárca a 130 ezer dolgozó szakmai képviseletét jelentõ egészségügyi szakdolgozói kamara létrehozását. (Taps az MSZP padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap