Kökény Mihály Tartalom Elõzõ Következõ

DR. KÖKÉNY MIHÁLY népjóléti miniszter: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselõ Úr! Valóban több évvel ezelõtt merült fel elõször a Magyar Orvosi Kamara mintájára létrehozandó magyar ápolói kamara létesítésének gondolata olyan módon, hogy a Magyar Ápolási Egyesület kamarává kívánta minõsíttetni ezt a szervezetet. Amikor ennek híre ment, akkor komoly ellenállás alakult ki az egészségügyi szakdolgozók azon csoportjai körében, amelyek nem sorolják magukat az ápolók közé. Ezt követõen alakult úgy a helyzet - ahogy a kérdésében ön is elmondta -, hogy egy konzenzusteremtõ csoport javaslatot tett magyar egészségügyi szakdolgozók kamarájának létrehozására.

Ismereteim szerint valóban elkészült egy törvénykoncepció, egy törvénytervezet, azonban ennek a tervezetnek az anyagi feltételrendszerérõl még tervezeti szinten sem készült koncepció - milyen forrásokból, hogyan mûködne a kamara. Ugyancsak megfontolásra érdemes az Egészségügyi Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének több aggálya például azzal kapcsolatban, hogy a köztestület, illetõleg a munka világában mûködõ szervezetek viszonyát hogyan kell rendezni és hogyan kell értelmezni.

Én egyébként több beadványt is kaptam ebben az ügyben, és az elõbb elmondottak szellemében azt a választ adtam, hogy a szakdolgozókat tömörítõ kamara létrehozására jelenleg, tehát 1998- ban nem érettek a feltételek, azonban ha az elmondottak szellemében ezeket a kérdéseket tisztázni lehet, akkor a következõ ciklus második felére meg lehet teremteni azt a feltételrendszert, amely egy szakdolgozói kamara jogszerû és szakszerû mûködéséhez szükséges.

Köszönöm, és kérem, hogy fogadja el a válaszomat. (Taps az MSZP padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap