Kovács Kálmán Tartalom Elõzõ Következõ

KOVÁCS KÁLMÁN közlekedési, hírközlési és vízügyi minisztériumi államtitkár: Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselõ Úr! Tárcánk régóta kiemelt programként kezeli a fõváros és agglomerációjának közlekedésfejlesztését, hiszen az ország közútjainak rendszerében, a kialakult sugaras rendszerben ma Budapest környezete a leginkább terhelt és a legnagyobb forgalmú útvonalakkal rendelkezik. Különösen nehéz a helyzet a 2-es út mentén, ezért került kiemelt programként megvalósításra a 2-es út elkerülõ új nyomvonala, amely a Duna-parti településeket megkerülve vezeti be a forgalmat Budapestre.

Az önkormányzatokkal valóban elég hosszú ideig kellett egyeztetnünk, hiszen az ütemezett pénzügyi lehetõségek, a pénzügyi korlátok miatt nem várhattuk meg az átadással azt, amíg a teljes beruházás elkészül, tehát amíg az új 2-es út a régi 2-es útba és az M3-as útba az M0-ás körgyûrû segítségével bekötésre kerül. Hogy miért nem, azt képviselõ úr is tudja, és az önkormányzatok is megértették, hiszen országszerte az elmúlt négy esztendõben több mint harminc települést elkerülõ utat adtunk át, tehát nagyon sok helye van annak a forrásnak, amit a települések elkerülésére tudunk fordítani.

Így a Phare-segéllyel megvalósuló utolsó beruházási szakasz a 2- es út és az M3-as között csak idén fejezõdik be, a 2-es út és a régi 2-es között pedig jövõre. Ezért kértük az ott élõk türelmét, mert a két településen, Dunakeszin és Fóton mintegy háromnegyed éven keresztül, majd a következõ esztendõben újabb fél éven keresztül fog ideiglenesen áthaladni a forgalom. Hogy az így keletkezett károkat csillapítsuk, mintegy 30 millió forintos beruházással az igénybe vett utak felületét javítottuk és jelzõlámpákat helyeztünk el. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

(14.40)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap