Balsay István Tartalom Elõzõ Következõ

BALSAY ISTVÁN (Fidesz): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! Én épp az elõbb elhangzottakkal összefüggésben kívánok kérdést feltenni önnek. Az elõzõ válaszadására visszatérve, én jobban örülnék, ha a tárca kiemeltebben kezelné az ország elmaradott részeit és a tranzitforgalmat nem Budapestre vezetõ autópályák építését. De ez a mi programunk.

Azért kértem szót, hogy felhívjam tisztelt államtitkár úr figyelmét arra, hogy Európában azért építenek autópályákat, hogy használják azokat. Itt, Magyarországon az autópályadíjak miatt és megfizetethetetlen, bevételcentrikus használatmódja miatt elkerülik. Ezzel túlterhelik a nagy- és kisvárosok, falvak forgalmát, balesetveszélyes helyzeteket teremtenek. A most tárgyalt országos területfejlesztési koncepciónak, a lakossági fórumoknak, minden megyének és nagyvárosnak igénye az, hogy gyorsuljon fel az olyan autópálya-elkerülõ szakasz és gyorsforgalmi út építése, amely feltárja a hátrányos helyzetû térségeket, amely kényelmes, gyors és biztonságos utat biztosít Európa és más felé.

Kérdezem ezért államtitkár urat, hogy folyik-e olyan vizsgálat, amely a több párt által javasolt matricás vagy a Fidesz-Magyar Polgári Párt által javasolt vegyes - matricás és díjas - rendszer irányában megfizethetõbb autópályadíjakat eredményezne, amely engedné kibújni ebbõl a csapdából a magyar motorizáció résztvevõit, a családokat, a polgárokat, és nem hozná lehetetlen helyzetbe a települések lakóit, akik kénytelenek a kamionok és az átmenõ forgalom bûzét szívni.

Tisztelt Államtitkár Úr! Milyen intézkedéseket terveznek annak érdekében, hogy a következõ kormánynak is legyen lehetõsége ezen az elhibázott koncepción módosítani, változtatni? Várom szíves válaszát. (Szórványos taps az ellenzék padsoraiból.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap