Kis Gyula József Tartalom Elõzõ Következõ

DR. KIS GYULA JÓZSEF (MDF): Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszter Úr! A Népjóléti Minisztérium adatai szerint Magyarországon a halálozások 20 százaléka elkerülhetõ lenne. Tehát minden ötödik ember elkerülhetõ okból hal meg.

Második vezetõ halálokunk a daganatos megbetegedések okozta halálozás, ezen belül a nõi emlõrák, a mellrákhalálozás a vezetõ. Évente három-négyezer asszony hal meg igen keserves körülmények között mellrákban.

Minden orvos számára öröm kellene hogy legyen, hogy ez a daganatfajta gyógyítható. Ugyanakkor nagyon költséges a kezelése: egy beteg évente kétmillió forintot kellene fizessen a gyógyszeréért. 1996-ban már törzskönyvezték a szükséges gyógyszereket, de nagyon kevesen tudták megvásárolni. '97. december 5-én hozott a minisztérium egy rendeletet, amellyel a különleges gyógyszerkeretbe felvette ezeket a készítményeket. '97. december 5-e óta a mai napig nem született meg a közbeszerzési törvény kiírása, mert ugyanakkor a társadalombiztosítás költségvetésében ennek a fedezetét nem találják.

A társadalombiztosítás költségvetését is a Népjóléti Minisztérium terjesztette elõ. Ezért azt kell kérdenem a miniszter úrtól: felelõsnek érzi-e magát több száz rákbeteg haláláért?

Köszönöm. (Taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap