Kökény Mihály Tartalom Elõzõ Következõ

DR. KÖKÉNY MIHÁLY miniszter: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselõ Úr! Ön egy elég érdekes logikával jutott el a megelõzés kérdésétõl egészen a miniszteri felelõsségig. Orvosként, úgy gondolom, ugyanolyan jól tudja, mint én, hogy a rákbetegek halandóságának a kérdése döntõen a megelõzés hatékonyságától és a szûrõvizsgálatok hatékonyságától függ.

(15.00)

Ez az, ami befolyásolja, hogy milyen gyakran fordul elõ Magyarországon daganatos megbetegedés.

Egyébként a megelõzhetõ halálozások tekintetében az a válaszom, hogy a megelõzés lehetõségeivel nem élünk eléggé, de ebben az egészségügy felelõssége korlátozott.

Ami a konkrét, gyógyszerrel összefüggõ kérdést illeti:

Igen, 1996-ban törzskönyvezték ezt a szóban forgó gyógyszert. Az is kérdés, hogy különbözõ szakmai csoportoknak milyen a véleménye ennek hatékonyságáról, és ez mennyire befolyásolja az elérhetõséget. Egyébként számos olyan területet tudok mondani sajnos, amelynek a hozzáférhetõsége - bár a technikai feltétel, a szakmai feltétel adott - nem teljes körû Magyarországon, mert ugyanilyen alapon a miniszter felelõs lehet azért, hogy nem nyolcezer szívmûtétet végzünk el, hanem csak ötezret; ugyanilyen alapon felelõs lehet azért, hogy mondjuk, a sugárterápiás eszközpark fejlesztéséhez - amely a daganatos betegek sorsát befolyásolja - 1997-ben tudtunk hozzálátni, de csak akkor tudtunk hozzálátni, amikor erre a gazdasági teljesítmény lehetõséget adott.

Egyébként a társadalombiztosítás költségvetését a kormány terjesztette elõ, tehát e tekintetben nyilvánvalóan a Népjóléti Minisztérium véleménye és felelõssége is benne van.

Arról pedig, hogy a közbeszerzési eljárást az egészségbiztosítás hogyan folytatja le, azt gondolom, az nem miniszteri felelõsség kérdése.

Köszönöm. (Taps az MSZP soraiból.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap