Lõvey László Tartalom Elõzõ Következõ

DR. LÖVEY LÁSZLÓ GÁBOR (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Asszony! A 6/1990-es kereskedelmi minisztériumi rendelet megszüntetése és a helyébe lépõ 4/1997-es kormányrendelet nehéz helyzetbe hozta az ellenõrzõ hatóságokat, amelyeknek feladata a Balaton-parti élelmiszer- forgalmazó üzletek és vendéglátó helyek ellenõrzése. A hatályos törvényi szabályozással ellentétben a kormányrendelet - talán az elõkészítés elmaradt egyeztetései miatt - hatáskört von meg a húsboltok engedélyezése tekintetében, illetõleg hatáskört szûkít az élelmiszerek részbeni felsorolásával.

Az "engedélyezõ hatóság" és a "közremûködõ hatóság" fogalom helytelen alkalmazásából is zavar keletkezett egyes önkormányzati tisztségviselõknél, illetve vezetõ köztisztviselõknél, akik, úgy látszik, nemcsak a törvényeket nem olvassák, de az Alkotmánybíróság 6/1992-es számú határozatát sem ismerik, mert egy nem nekik szánt fõosztályi értelmezés használatával akadályozzák más hatóságok ellenõrzõ tevékenységét.

Tudomásom van arról, hogy folyamatban van a kormányrendelet felülvizsgálata és módosítása. Reményeim szerint most alkalom kínálkozik arra, hogy az ellenõrzéseket megkönnyítõ változtatásokat is be lehessen építeni a kormányrendeletbe.

Kérdezem ezért államtitkár asszonytól, hogy a törvényben leírtak vagy egy fõosztályi értelmezés fogják meghatározni, hogy hogyan védjük az állampolgárok egészségét és érdekeit. (Taps az MSZP soraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap