Szabó Zoltán Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SZABÓ ZOLTÁN mûvelõdési és közoktatási minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselõ Asszony! Én tulajdonképpen teljesen megértem az ön aggodalmát. Meg kell mondanom, én sem örülnék neki különösebben, hogyha az én gyerekeim éjfélig vagy azután néznének olyan filmeket, amelyek a hazai paradicsomtermés jelentõs részét felemésztik a szükséges vérmennyiség elõállítása céljából. Azért hozzáteszem, hogy az én gyermekeim nem is néznek - vagy legalábbis nem is néztek - éjfélig ilyen filmeket. Én tehát azt gondolom, hogy a család és az ifjúság sorsáért felelõsséget érzõ Független Kisgazdapártnak talán ebben az irányban is volna tennivalója, nem csak a televízió mûsorának meghatározása ügyében. (Taps a bal oldalon.)

Mindenesetre a rádiózásról és televíziózásról szóló törvény vagy, ha úgy jobban tetszik, médiatörvény, a televíziókra nézve a törvényességi felügyeletet az Országos Rádió és Televízió Testületre, a közszolgálati televíziók esetében pedig a kuratóriumokra testálta. Tekintettel arra, hogy bár a Kisgazdapárt nem fogadta el, nem szavazta meg ezeket a törvényjavaslatokat, azért mind a két testületbe delegált személyeket, én javasolnám, hogy képviselõ asszony ezekhez a személyekhez forduljon, és náluk próbálja elérni azt, hogy a törvényeket betartsák.

A törvények ugyanis, tisztelt képviselõ asszony, elég egyértelmûen fogalmaznak ebben a tekintetben. Engedje meg, hogy a rádiózásról és a televíziózásról szóló törvény 5. §-ának három bekezdését idézzem. Nem szabad kiskorúaknak szánt mûsorszámban erõszakos magatartást követendõ példaként megjelenítõ képeket vagy hangokat közzétenni. A kiskorúak személyiség-fejlõdésére ártalmas, így különösen az erõszak öncélú alkalmazását magatartási mintaként bemutató, illetõleg a szexualitást öncélúan ábrázoló mûsorszámot csak 23 és 5 óra között lehet közzétenni közzététel elõtt erre a közönség figyelmét fel kell hívni. És végül: a kiskorúak személyiség-fejlõdésére súlyosan ártalmas mûsorszám közzététele tilos. Ez, tisztelt képviselõ asszony, nemcsak a közszolgálati televízióra, ez minden televízióra vonatkozik. Törvény létezik, csak a törvényt be kellene tartani.

Képviselõ asszonynak persze abban is igaza van, hogy a tévécsatornák privatizálásával megindult a harc a nézõért, és bizony a nézõért folytatott harc világszerte óhatatlanul ad terepet rossz ízlésû, alacsony színvonalú mûsorszámok készítésének. Én inkább ezt a kifejezést használnám, nem az "erõszakot" vagy a "vérfürdõt" - végül is a Hamletnél véresebb drámát elég nehéz elképzelni, a végén egyedül Fortinbras marad életben a fõbb szereplõk közül, mégis úgy gondolom, hogy a Hamletet nem kéne az erõszak ábrázolását alkalmazó filmek közül kitiltani. Tehát a rossz ízlésû, alacsony igényû, igénytelen, és egyébként erõszakot ábrázoló filmektõl kellene valahogyan megszabadulni. Én ebben tökéletesen egyetértek képviselõ asszonnyal.

A Mûvelõdési és Közoktatási Minisztérium a médiatörvényt módosító csomagot elõ is készít ennek érdekében, de tekintettel arra, hogy jelen pillanatban is van törvényi rendelkezés, amelynek nemigen sikerül érvényt szerezni, nagyon könnyen elképzelhetõ, hogy ha a pártok, amelyek a szóban forgó kuratóriumokat Tsszedelegálják, nem lépnek fel ebben az ügyben egységesen, akkor a késõbbiekben sem fogják a törvényi rendelkezéseket megtartani.

Mindazonáltal - és hadd mondjam ki, hogy ebben is teljes mértékben egyetértek képviselõ asszonnyal - én is úgy gondolom, hogy a nagy tömegeket vonzó, nagyhatású közszolgálati televízió létrehozása, megteremtése lenne az, amely sok embert elcsábíthatna ezek elõl az egyébként valóban öncélú erõszakot ábrázoló és alacsony minõséget sugalló filmek elõl. Legyünk rajta, hogy ez megteremtõdjék!

Köszönöm szépen. Kérem, szíveskedjék válaszomat elfogadni. (Taps a bal oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap