Balsai István Tartalom Elõzõ Következõ

DR. BALSAI ISTVÁN (MDF): Sajnos, kedves képviselõtársaim, egy újabb haldoklóval kell szembenéznünk. A minapi, tíz nappal ezelõtti tragikus baleset kapcsán megállapíthatjuk, hogy kezd elhalni a munkavédelem is. Mert hogyan lehet másképp minõsíteni azt az esetet, amikor van egy munkavédelemrõl szóló törvény, amely ennek a feladatjellegét hangsúlyozva elõírja a kormány és mások részére, hogy a munkavédelemrõl és a munkabiztonságról gondoskodni kell?

A híradásokból tudjuk, hogy ennek a tragikus balesetnek a kapcsán minden alkalommal szabálytalanságot tapasztalt a munkabiztonsági felügyelet. Ennek ellenére gõzerõvel folyt az építkezés, és semmit nem tettek annak érdekében, hogy a legcsekélyebb felelõsséget is nélkülözõ betéti társaság által üzemeltetett óriásdaru mûködésének balesetveszélyét, biztonságát megteremtsék. (Sic!) (Derültség a kormánypárti oldalon.) Nem olyan nevetséges, kedves képviselõtársam, az a helyzet, hogy a törvény azt írja elõ, hogy minden, leeséssel fenyegetõ veszélyhelyzetet elkerítéssel, lefedéssel vagy más alkalmas módon el kell zárni a közterület és a forgalom elõl.

Kérdezem én, kedves miniszter úr, hogy létezne-e egyáltalán óriásdaruval megfelelõ építkezés, ha betartatnák ennek a törvénynek az elõírásait! Hiszen tudjuk, hogy ezek a 42 méter magasságú, a közterület fölé 60 méterre kinyúló, gémszerkezettel rendelkezõ daruk - most már, sajnos, látjuk is - közvetlen veszélyhelyzetet és balesetet jelenthetnek.

Azt szeretném tehát megkérdezni, kedves miniszter úr, hogy fog majd elszámolni a törvény betartatása érdekében végzett tevékenységével, egyáltalán milyen konzekvenciát von le a közbiztonság és a munkabiztonság megteremtésének a kormányra háruló felelõssége és hiánya tekintetében.

Várom válaszát. (Taps az ellenzéki oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap