Kiss Péter Tartalom Elõzõ Következõ

KISS PÉTER munkaügyi miniszter: Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselõ Úr! Úgy látom, hogy a szocialista jognál még jól figyelt, a továbbiakban azonban, amikor a piacgazdaság alakult az országban, nem övezte ekkora figyelem az ön részérõl a valóságot. Ez probléma! (Taps a kormánypárti oldalon.)

A munkavédelmi törvény valóban meghatározza a munkamegosztást ma Magyarországon, méghozzá úgy, hogy a munkavédelem szabályozása és ellenõrzése állami, kormányzati feladatot jelent, míg a munkavédelmi követelmények megvalósítása a munkáltató felelõsségi körébe tartozik. Ilyen értelemben kívánom pontosítani mindazt, amire alapozva felépítette hozzászólását. Vannak tehát korlátai az állam szerepvállalásának ezen a területen, és ezeket a korlátokat a parlament által hozott munkavédelmi törvény alakította ki.

Ezek után szeretnék néhány megjegyzést, összefoglaló ismertetést tenni a darubalesettel kapcsolatban. Ez a sajnálatos baleset február 21-én 14 órakor következett be, s hét fõ sérült meg, akik közül sajnos ketten a helyszínen életüket vesztették. Az egy életveszélyes sérült állapota mára javult, túl van az életveszélyen. Négyen különbözõ mértékû, szerencsére nem súlyos sérülést szenvedtek. A Fõvárosi Munkabiztonsági Felügyelõség munkatársai és a BRFK életvédelmi alosztálya a balesetet követõen negyven percen belül megkezdte a baleset kivizsgálását.

Tisztelt Országgyûlés! Bizonyossággal állítható, hogy egyedi toronydaru-balesetrõl van szó, amelyhez hasonló az állami munkavédelmi felügyelet fennállása óta még nem fordult elõ, és a Mûegyetem tanszékének álláspontja alapján a vonatkozó szakirodalomban sem ismert. A vizsgálat lezárása után természetesen széles nyilvánosságot biztosítunk a megállapításoknak és a szükséges felelõsség megállapításának.

Sajnos, az már biztosan kijelenthetõ, hogy a legnagyobb gyakorisággal végzett ellenõrzés sem jelenthet teljes garanciát arra, hogy egyes veszélyes munkafolyamatoknál - jelen esetben a daru szétszerelésénél - ne következhessen be tragédia. A munkagödör megnyitását követõen - ahogy ön is elmondta - ezen az építkezésen 16 alkalommal került sor munkabiztonsági ellenõrzésre, ennek során kilenc alkalommal tiltottak meg balesetveszélyes tevékenységet, és 13 különféle erõgép, berendezés használatát függesztették fel, valamint szabálysértési eljárásokat folytattak le. A baleset sem a daru üzemeltetése során, hanem annak szétszerelésekor következett be. A helyszín biztosítása, az utcai forgalom megtiltásának végrehajtása és a tevékenység koordinálása, valamint a betéti társaság szerepe a most folyó vizsgálat tárgyát képezi.

A fentiek ismeretében a munkavédelmi helyzet javítása érdekében teendõ általános intézkedések nem függnek a konkrét baleset részletes vizsgálati eredményétõl. Az általános intézkedések mellett természetesen folytatni kell a munkabiztonsági ellenõrzéseket, és a terveknek megfelelõen az Országgyûlésben le kell folytatni a munkavédelem közép- és rövid távú céljait meghatározó munkavédelmi program vitáját.

Tisztelt Képviselõtársaim! Végezetül a mindannyiunkat megrendítõ, több személy életét követelõ baleset miatt szeretném együttérzésemet kifejezni az elhunytak és sérültek hozzátartozóinak, remélve, hogy a közeljövõben nem kerül sor ilyen szomorú tárgyú interpellációra.

Kérem válaszom elfogadását. (Taps a kormánypárti oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap