Nagy Frigyes Tartalom Elõzõ Következõ

DR. NAGY FRIGYES földmûvelésügyi miniszter: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselõ Asszony! Mint képviselõtársaim arra emlékeznek, a halászatról és horgászatról szóló törvény az új alapokra helyezett szabályozási elv alól kivételt állapított meg a holtágak, a bányatavak és a víztározók halászati joga esetében. A törvény 3. §-ának (2) bekezdésében ugyanis úgy rendelkezett, hogy e vizek tulajdonosától függetlenül a halászati jog az államot illeti meg, kivéve az önkormányzati tulajdonban lévõ holtágak, bányatavak esetét. A törvény e sok vitát kiváltó rendelkezésérõl végül is az Országgyûlés úgy döntött, hogy a holtág- és bányató-tulajdonos önkormányzatot illeti a halászat joga, ha ezzel élni kíván. A végrehajtási rendeletben olyan elv jutott érvényre, mely szerint a törvény hatálybalépése elõtt megszerzett halászati jog viszont fennmarad.

Tájékoztatom tisztelt képviselõtársaimat arról, hogy a törvény 3. § (2) bekezdése alkotmányellenességének utólagos vizsgálata tekintetében az Alkotmánybíróságon eljárás van folyamatban. Az Alkotmánybíróság határozatának függvényében nem zárkózom el a vitatott törvényi rendelkezéssel összefüggõ végrehajtási jogszabályok felülvizsgálatától.

A holtágakkal, bányatavakkal kapcsolatos törvényi rendelkezések végrehajtási szabályai kiadásánál elsõsorban a horgásztársadalom érdekeire, vagyis arra a több mint 300 ezer horgászra voltam tekintettel, akik horgászegyesület keretében évtizedek óta hasznosítják a vizeket, ott beruházásokat végeztek. Sokszor ez az egyedüli kikapcsolódásuk, élelmiszer-ellátásuk kiegészítõje. Félõ, hogy a halászati jog üzleti alapokra helyezése megfosztja õket ettõl. Még egyszer megismétlem tehát: ha az Alkotmánybíróság kifogásolja a végrehajtási utasítás ezen részét, a szükséges módosítást végre fogjuk hajtani.

Kérem képviselõtársamat, hogy válaszomat szíveskedjék elfogadni. Köszönöm. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap