Keller László Tartalom Elõzõ Következõ

KELLER LÁSZLÓ népjóléti minisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselõ Asszony! Lényeges, hogy az interpellációs kérdését '97. december 2-án nyújtotta be képviselõ asszony. Kétségtelen, hogy akkor szükség volt arra, hogy az interpellációjában felvetett kérdést érdemben tekintsük át, és gyorsan, érdemben végezzük el a szükséges korrekciót. Önnek is köszönöm, hogy idõben felhívta a figyelmet a végrehajtás feszültségeire.

Mi történt tavaly? '97. május 8-án került kihirdetésre a gyermekvédelemrõl szóló törvény. Fél év felkészülési idõ állt rendelkezésre mind az önkormányzatok, mind a kormány részére.

(16.00)

Azt is tudni kell, hogy az eltelt fél év alatt a '97. évi költségvetési törvényt nem igazítottuk a gyermekvédelmi törvényhez. 1997 októberében megjelent a végrehajtási rendelet, amelynek segítségével 1,65 milliárd forintot osztottunk szét az önkormányzatok között. Az elosztásnál két szempont került figyelembevételre, egyrészt a 0-17 éves korú népesség száma, másrészt pedig az szja-t nem fizetõ aktív korú népesség nagysága. '97 november végén, december elején jelentkeztek a finanszírozási problémák, ekkor a kormány a Tákiszokon keresztül egy teljes körû felmérést végzett. Ekkor lehetett igazából a teljes körû felmérést elvégezni, hiszen ekkor lehetett látni azt, hogy végül is hány gyermek után szükséges kifizetéseket teljesíteniük az önkormányzatoknak.

A felmérés kiterjedt arra, hogy mennyi volt a különbség a december elején ténylegesen kifizetett összeg és a kiutalt összeg között. Nyilvánvaló, hogy a teljes körû felmérés arra a következtetésre vezetett, hogy szükséges lépni. Éppen ezért a kormány egyszeri kiegészítést állapított meg egy együttes minisztériumi rendeletben azon önkormányzatok számára, amelyeknél a központi hozzájárulás kisebb volt, mint az önkormányzat által kifizetett rendszeres gyermekvédelmi támogatás 70 százaléka. Végsõ soron 119,8 milliárd egyszeri kiegészítésre került sor. Ezzel az összeggel valamennyi jogosult hozzájuthatott a támogatáshoz.

Egészen más az 1998-as év. Hatályos költségvetési törvény biztosítja a rendszeres gyermekvédelmi támogatás folyamatos finanszírozását. Csak emlékeztetni szeretném képviselõtársaimat arra, hogy éppen képviselõi módosító indítványokkal a gyermekvédelmi támogatás 70 százaléka központosított elõirányzatként, 30 százaléka pedig normatív támogatásként kerülhet az önkormányzatokhoz. Az elosztás módját is megváltoztattuk a '98-as költségvetési törvényben. A szociális és gyermekjóléti pénzbeli és természetbeni ellátásokhoz való hozzájárulásnál súlyozottan vesszük figyelembe a munkanélküliek, a jövedelempótló támogatásban részesülõk átlagát. Az ez évi költségvetési törvénnyel megítélésünk szerint a települések közötti tényleges különbség sokkal jobban kezelhetõ, így a rászoruló családok hozzájuthatnak az idén már 2740 forint/hó rendszeres gyermekvédelmi támogatáshoz.

Természetesen, képviselõ asszony, továbbra is figyelemmel kísérjük és figyelemmel kell hogy kísérjük a gyermekvédelmi törvény hatásait, hiszen jogos az ön felvetése; elképzelhetõ, hogy a 30 százalék elõteremtése is néhány önkormányzatnál, különösen a nehéz helyzetû, hátrányos helyzetû települések esetében problémát okozhat.

Kérem önt, hogy fogadja el válaszomat, és természetesen a vizsgálatot tovább fogjuk folytatni. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap