Tokaji Ferenc Tartalom Elõzõ Következõ

DR. TOKAJI FERENC (MSZP): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Államtitkár Úr! A kormány közlekedéskoncepciójában megtalálható a fõútvonal-hálózat bõvítése és korszerûsítése. E törekvést valamennyien õszinte örömmel fogadtuk és üdvözöltük, szinte maximálisan egyetértettünk vele. A gépjármûvek számának rohamos növekedése azonban sajnos devalválja a jelentõs erõfeszítéseket, mivel a széles körû fejlesztések ellenére a közlekedés biztonságának érzése nem növekszik arányosan. Az utak zsúfoltak, balesetveszélyesek, nehézkes és lassú a haladás.

Miután a fõutak korszerûsítése, rekonstrukciója folyamatosan napirenden van, ezért újólag fölhívom a szaktárca figyelmét arra, hogy talán indokolt és célszerû lenne a közeljövõben a legnagyobb fõútvonalak - 50-es, 44-es, 47-es és hadd ne soroljam - egyes szakaszainak gyorsítósávval történõ ellátása. A most felsorolt utak többségükben nem lesznek autópályák, a három sávra történõ bõvítés pedig olyan nagyságrendû befektetést igényel, amely hosszabb távon fokozatosan valósítható meg. Ezért legegyszerûbbnek - és indokoltnak - látszik az egyes városok és települések elõtt és után a felgyülemlett forgalom levezetésére, illetve a közlekedésbiztonság növelésére a gyorsítósávok széles körû alkalmazása.

Az utóbbiak bár költségesek, de kezelhetõk, és késõbb egy bõvítés szerves részét alkotják. Hogy ez mennyire fontos, arra csak egyetlen példa: a békési térség továbbfejlõdéséhez ilyen fejlesztés ma már elengedhetetlen. Különösen, ha figyelembe vesszük a határátkelõk bõvítését és fejlesztését, a Méhkerék- Kötegyán közúti és vasúti határátkelõhely fontosságát, és azt, hogy a román fél forgalomnövekedésre irányuló törekvésével is számolnunk kell.

Ezért kérdésem: a közlekedés biztonsága, valamint a közúton történõ haladás gyorsítása végett várható-e a kiemelt utakon újabb gyorsítósávok építése, különös tekintettel a 44-es fõútra?

Köszönöm szépen. (Taps az MSZP padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap