Akar László Tartalom Elõzõ Következõ

AKAR LÁSZLÓ pénzügyminisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselõ Úr! A január 1-jei áremelésre az üzemanyagok árában lévõ jövedéki adó emelése miatt került sor. A jövedéki adó emelése mögött, melyet az Országgyûlés hagyott jóvá, konkrét okok állnak: az adóemelésen belül az útépítésre és fenntartásra szolgáló hányad, az Útalap-hozzájárulás a gépjármû- üzemanyagok átlagában literenként 5 forint 60 fillérrel, a központi költségvetést megilletõ hányad pedig 5 forinttal növekedett. Ez utóbbi 11 százalékos növekedésnek felel meg, ami alacsonyabb a tervezett inflációnál.

A parlament által elfogadott '98-as költségvetés ezeket a többletbevételeket az utolsó fillérig elköltötte. A január 1-jén, az adóemelés hatására bekövetkezett benzináremelés 10-11 százalék között mozgott, a motorikus gázolaj árának növekedése kereken 10 százalékot tett ki. Ezek a mértékek összhangban vannak a tervezett éves inflációval, hatásaik a tervezett árszintnövekedés keretében kezelhetõk.

Megjegyzem, január 1-je óta az üzemanyagok ára nem egyszer, hanem már több ízben csökkent. A motorbenzinnél összesen 2 forint/literrel, a gázolaj esetében még jelentõsebb mértékben, 7 forint 60 fillérrel literenként. Az üzemanyagárak tehát lefelé is követik a világpiaci árak mozgását.

Az üzemanyagok adóján belül csak az ólmozott és ólmozatlan motorbenzin adójának a képviselõ úr írásos kérdésében szereplõ mértékû csökkentése mintegy 50 milliárd forint adókieséssel járna.

Általánosságban is szeretném megjegyezni, hogy az a gazdaságpolitika, ami abból áll, hogy az adókat nagyságrendileg csökkentsük, a szociális és egyéb kiadásokat nagyságrendileg növeljük, egyetlenegy módon képzelhetõ el valószínûleg a Kisgazdapárt szerint, nevezetesen meg kell szüntetni a Pénzügyminisztériumot (Dr. Homoki János közbeszólása.), hogy soha ne derüljön ki, hogy ez a két dolog nem állítható egymással összhangba.

Képviselõ úr, ezt tudom az ön kérdésére válaszolni. (Taps az MSZP padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap