Keller László Tartalom Elõzõ Következõ

KELLER LÁSZLÓ népjóléti minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyûlés! Tisztelt Képviselõ Úr! Örülök annak, hogy Boros László képviselõtársunk után most már ön is a kérdésével tulajdonképpen sürgeti az egyezmény létrehozását. Osztrák relációban szokatlanul hosszú ideje, több, a tárgyi és személyi hatály tekintetében korábban meglévõ nézetkülönbségek miatti megszakításokkal folytattunk tárgyalásokat egy szociális biztonsági kérdéseket felölelõ egyezmény létrehozásáról. Ausztria európai uniós tagsága, valamint hazánk európai integrációs törekvései új dimenziót adtak a kétoldalú tárgyalásoknak, így elérkeztünk a tárgyalások utolsó szakaszához és az egyezménytervezet tárcaközi egyeztetéséhez.

Az egyezmény tárgyi hatálya kiterjed a nyugdíjbiztosításra, az egészségbiztosításra, a baleset-biztosításra és a munkanélküli- ellátásokra, ide nem értve az önkormányzati szociális ellátásokat. Az egyezmény alapelvei: csak egy ország társadalombiztosítási jogrendszere vonatkozzon az állampolgárra, azé, ahol dolgozik; a szerzett jogok megtartása; az egyes országban megszerzett jogosultságokat a polgár magával viheti a másik szerzõdõ fél országába; egyenlõ bánásmódban részesüljön az osztrák és a magyar dolgozó; a biztosítási idõk kerüljenek összeszámításra.

Az ausztriai munkavégzés után befizetett nyugdíjjárulék már ma sem vész el. Az egyezmény lehetõséget biztosít majd arra, hogy a jogosultság szempontjából a biztosítási idõk egybeszámítódjanak, az illetékes teherviselõ a megszerzett jogosultság esetén a területén szerzett biztosítási idõ arányában állapítja meg az általa folyósítandó nyugdíjrész összegét. Az osztrák reláción kívül a Német Szövetségi Köztársasággal van kidolgozott egyezményünk tárcaközi egyeztetési fázisban, Horvátországgal még folynak a tárgyalások. Ennyi fért a két percbe, képviselõ úr.

Köszönöm. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap