T. Asztalos Ildikó Tartalom Elõzõ Következõ

T. ASZTALOS ILDIKÓ ipari, kereskedelmi és idegenforgalmi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselõ Asszony! Tisztelt Ház! Köszönöm képviselõ asszony kérdését, mert így módom van szólni azokról a támogatási rendszerekrõl, amelyeket az Ipari, Kereskedelmi és Idegenforgalmi Minisztérium mûködtet. Az Országgyûlés a tárca kezelésében lévõ gazdaságfejlesztési célelõirányzat számára 1998-ban 12,3 milliárd forintnyi kiadási elõirányzatot biztosított. Ez természetesen nem túl nagy összeg, mi is azt szerettük volna, ha ennél egy kicsivel több áll rendelkezésünkre, de természetesen az eddigi sikeres programjainkat próbáljuk megõrizni, és tovább is kívánjuk fejleszteni a beruházásösztönzés tekintetében.

Általában a gazdaságfejlesztési pályázatok a beruházások, a korszerû termékek elõállítását, bõvítését megvalósító fejlesztések támogatását szolgálják. 1997-ben is nagyon sikeres volt ez a pályázatunk, de a kis- és középvállalkozások számára külön kiírt pályázati rendszerünk, amely tavaly több száz pályázatot ítélt sikeresnek, meglévõ munkahelyek korszerûsítését, a gyártás korszerûsítését is ösztönzi. Az ipari parkok támogatása természetesen a beruházásokat is ösztönözheti, de a kis- és középvállalkozások számára is indirekt támogatási forma, hiszen így koncentrált infrastruktúra jön létre például az informatika terén is. A versenyképesség javítását szolgálja a mûködõ vállalkozások számára az EU-konform minõségbiztosítási rendszerek megvalósítása is. Erre is nagyon sok pályázat érkezett.

Azt tudom mondani a tisztelt képviselõ asszony kérdésére, hogy a gazdaságfejlesztési célelõirányzat forrásai nemcsak a zöldmezõs beruházások számára, hanem a már mûködõ vállalkozások számára is nyújtanak támogatási lehetõségeket, mert a termék- és gyártásfejlesztés a magyar vállalkozások piacra jutását is segíti.

Köszönöm szépen megtisztelõ figyelmüket. (Taps az MSZP soraiból.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap