Bakonyi Tibor Tartalom Elõzõ Következõ

BAKONYI TIBOR (MSZP): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Az elmúlt idõszakban a vámhatóság és a rendõrség sikeres munkája és együttmûködése eredményeképpen több esetben foglaltak le illegális úton az országba behozott, védjeggyel ellátott eredeti, illetve eredetit utánzó, hamisított, rossz minõségû, valamint az eredetihez hasonló, megtévesztõ jelzéssel ellátott termékeket. Ezek túlnyomó része ruházati, cipõipari, illetve híradástechnikai termék volt. Ezen termékeket az állam költségén megsemmisítették, elégették. Ez a tény a közvéleményben, különösen a ruházati termékek és a cipõk vonatkozásában értetlenséget, felháborodást keltett, tekintettel arra, hogy jelentõs azoknak a száma, akik szociális ellátásra, segélyezésre szorulnak.

A javasolt törvénymódosítás a hatályos szabályozásba szervesen illeszkedõ rendelkezéssel lehetõvé teszi, hogy a védjegybitorlással érintett termékeknek legalább egy része a megsemmisítés helyett közérdekû, fõként karitatív vagy szociális célokat szolgálhasson. A szankció polgári jogi jellegére, valamint a perben álló felek érdekeire egyaránt tekintettel van a javaslat, amikor a bíróság csakis abban az esetben hozhat ítéletet a közérdekû felhasználásról, ha a termékeket egyébként meg kellene semmisíteni, és csakis a jogaiban megsértett védjegyjogosult hozzájárulása esetén. Egyértelmû továbbá, hogy a karitatív felhasználás lehetõsége csak magára a termékre vonatkozik, az elõállításhoz használt eszközökre és anyagokra viszont nem.

A kifejtettek szerint tehát a javaslat alkalmas arra, hogy a védjegybitorlással érintett termékek szigorú törvényes keretek között közérdekû célra legyenek felhasználhatók. (Taps a bal oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap