Baja Ferenc Tartalom Elõzõ Következõ

DR. BAJA FERENC környezetvédelmi és területfejlesztési miniszter: Elnök Úr! Tisztelt Ház! Köszönöm a szót. A szó mellett, tisztelt képviselõtársaim, szeretném megköszönni a módosító javaslatokat. Mint ahogy expozémban ígértem, a képviselõk módosító javaslatait vártuk, annál is inkább, mert reményeink szerint minél szélesebb konszenzussal kell meghozni a területfejlesztési koncepcióról szóló országgyûlési határozatot, hiszen Magyarország térszerkezetét és fejlesztését hosszú ideig ez a koncepció fogja meghatározni.

Szeretném jelezni, hogy az indítványok több mint 70 százalékát elfogadta a kormányzat, ami azt jelenti, hogy beváltottuk az ígéretünket, és nyitottak voltunk ezekre a javaslatokra. A részletektõl megkímélve a tisztelt Házat, csak néhány vitapontot szeretnék kiragadni.

Az egyik ilyen, hogy többen felvetették a területfejlesztési törvény módosításának lehetõségét. Megítélésünk szerint ennek a törvénynek a módosítására szükség lesz, de ma még korai a tapasztalatok összegzését megtenni. Úgy gondoljuk, a rendezési tervek elfogadása mellett az országos területfejlesztési koncepció elfogadása után a megyei, kistérségi és regionális fejlesztési koncepciók elfogadásával lesz teljes a területfejlesztés intézményrendszere, és az intézményrendszer felállítása után lesz lehetõség arra - és szükség is lesz rá -, hogy újra áttekintsük a területfejlesztés intézményrendszerét és mûködési módját. Ezért nem fogadtuk el a megyei fejlesztési tanácsokra vonatkozó módosító javaslatokat.

Ugyanakkor ragaszkodtunk a statisztikai régiók kijelöléséhez. Rendkívül érdemi vita folyt errõl a tisztelt Házban, illetve elsõsorban a környezetvédelmi és területfejlesztési bizottságban. A vita szakmai alapú volt, és megítélésem szerint jó szakmai kompromisszummal zárult. Nevezetesen: 2000-ben újra át fogjuk tekinteni, hogy valóban az igényeknek, a lehetõségeknek, a szakmai munkának és az Európai Unióhoz való csatlakozásnak megfelelõ regionális térszerkezetet választott-e az ország. Támogatandónak és támogathatónak tartom azt, hogy 2000-ben térjünk vissza erre a kérdésre.

Nagyon fontosnak tartom azt is, hogy az országos területfejlesztési koncepcióval lényegében lezárul a négyéves területfejlesztési intézményrendszert megalapozó szakasz, és ezzel az Országgyûlés és a kormányzat teljesíti az ezen a területen megszabott ígéreteit és az elõzõ parlamenti határozatokban foglaltakat.

Ebben a munkában és a javaslatokban megtisztelõ támogatásukat és szakmai véleményüket megköszönve kérem önöket, hogy a módosító javaslatokat fogadják el. (Taps a kormánypárti oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap