T. Asztalos Ildikó Tartalom Elõzõ Következõ

T. ASZTALOS ILDIKÓ ipari, kereskedelmi és idegenforgalmi minisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyûlés! A törvényjavaslat háromhetes országgyûlési vitája igazolta, hogy a távhõellátás az energiaszektor igen fontos területe. Ezt bizonyítja a vita során benyújtott önálló képviselõi, bizottsági módosító, illetve kapcsolódó módosító indítványok jelentõs száma. Az írott és az elektronikus sajtó érdeklõdése is számottevõ volt, ami érzékeltette a törvényjavaslat iránt megnyilvánuló társadalmi érdeklõdést.

Szeretném megköszönni az Országgyûlés gazdasági bizottságának mint fõbizottságnak, továbbá a környezetvédelmi, az önkormányzati Bs a költségvetési bizottságoknak a konstruktív és aktív közremûködésüket a vita során.

Tisztelt Országgyûlés! A korszerû, új szabályozás révén világossá válnak a piaci szereplõk érdekeltségi viszonyai. Ezáltal egyértelmûbbé válik az, hogy a rendszer korszerûsítéséhez, a költségek mérsékléséhez kinek milyen és mekkora érdeke fûzõdik. Ez mindenképpen szükséges ahhoz, hogy a távhõellátás a lehetõ legkisebb költséggel, az indokolt költségek szintjén valósuljon meg.

A törvényi szabályozás révén jelentõsen megnõ a távhõellátás biztonsága. Erõsödik e területen a fogyasztóvédelem is. Kellõ részletességgel tartalmazza a törvény a fogyasztók jogait és az érdekérvényesítés lehetõségeit, intézményesíti azokat. A távhõszolgáltatás helyi, regionális közüzemi szolgáltatás. Ennek megfelelõen a települési önkormányzatok megfelelõ jogokat kapnak ahhoz, hogy az igazgatási területükön levõ távhõfogyasztók biztonságos és a lehetõségekhez mérten a legkisebb költségen kielégíthetõ ellátásban részesüljenek.

Tisztelt Országgyûlés! A kormány támogatja azokat a módosító javaslatokat, amelyek a pontosításra irányulnak. Nem támogatta azokat a javaslatokat, amelyek a törvény szellemiségével nem egyeztethetõk össze, koncepcionálisan megváltoztatták volna azt. Ragaszkodtunk az épületenként megvalósuló méréshez és az ezen alapuló díjmegállapításhoz. Ezért nem támogattuk azokat az indítványokat, amelyek ennek fellazítására irányultak. Nem támogattuk továbbá a korábban szerzett tulajdonosi vagy kezelési jogokat, és az ezzel járó kötelezettségeket megváltoztatni szándékozó javaslatokat sem. Nem értettünk egyet azokkal az indítványokkal sem, amelyek a lakás- vagy épülettulajdonosra kiterjesztett kezesség érvényesítésére irányultak.

Tisztelt Országgyûlés! Még egyszer szeretném megköszönni önöknek a bizottságok konstruktív közremûködését, és kérem a tisztelt Országgyûlést, hogy a kormány által támogatott módosító indítványokat, majd a törvényjavaslatot elfogadni szíveskedjenek.

Köszönöm megtisztelõ figyelmüket. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap