Surján László Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SURJÁN LÁSZLÓ (Fidesz): Köszönöm szépen. Az egyik dolog, amit mondani szeretnék, az az, hogy van egy elvarratlan szál. Itt beszélünk az összegszerûségekrõl, de ha nagyon lemegy ez az összeg, akkor illuzórikussá válik az a ki nem mondott dolog, ami azért ott szerepel nagyon sok megszólalásban, hogy a jelenleg különféle fogyatékosság címén kiadott juttatásokat vajon ez az új juttatás egy új egységbe foglalja, és akkor megszûnik például a vakok járadéka, vagy ez nincs kimondva a jelenlegi normaszövegben, tehát ezt a jelenlegi szöveg nem szünteti meg, és többletkiadásként jelenik meg. Az elõkészítõ anyagok ismeretében úgy látom, az elgondolás az, hogy egy új, egységes rendszer hatályon kívül helyezi a régieket. Arra szeretném felhívni a figyelmet, hogy az általam ismert szövegrészlet ezt nem teszi világossá. Márpedig a kormánnyal talán könnyebb lenne a kompromisszumot megkötni, ha oda lenne téve valami olyan passzus, hogy aki ezt az új szolgáltatást kapja, az más címen nem kaphat, vagy ebben meg ebben még más címen is részesülhet; de akkor lehessen tudni, hogy mirõl van szó.

Talán még a két percbe belefér, ha azt megemlítem, amit az elsõ felszólalásomba is bele kellett volna tennem. Örömmel vettem, hogy itt bizonyos paragrafusok, amelyek az új intézményekrõl szólnak, nem kerülnek be, tehát kimaradnak a szövegbõl. De azon módosító javaslataimat elutasították, amelyek néhány szükséges feladatot telepítenek, és én félek, hogy ha ezeket nem fogjuk elfogadni, akkor például a levegõben fog lógni, hogy milyen adatkezelési szabályok, ki felelõs értük, hogyan lehet adatokat továbbítani és így tovább.

Köszönöm az elõterjesztõknek, hogy a jegyzõket megbízzuk avval, hogy kiadja ezeket az igazolásokat, de a kormány ezzel nem értett egyet. Ez egészen furcsa dolog. Nem lesz senki, aki arról rendelkeznék, hogy a fogyatékossággal kapcsolatos igazolásokat mely szerv állítja ki a jövõben; ha ilyen igazolás egyáltalán lesz vagy szükséges.

Köszönöm.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap