Várnai László Tartalom Elõzõ Következõ

VÁRNAI LÁSZLÓ (MSZP), a napirendi pont elõadója: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Képviselõtársaimmal, dr. Veres Jánossal és Miklós Lászlóval T/5495. számon benyújtottuk a vámjogról, a vámeljárásról, valamint a vámigazgatásról szóló 1995. évi C. törvény módosításáról szóló törvényjavaslatunkat.

A törvényjavaslat benyújtását az indokolja, hogy a vámjogszabályok, a devizajogszabályok, valamint a külkereskedelmi forgalmat szabályozó rendelkezések közötti összhang felülvizsgálata idõszerûvé vált. Ennek keretében a nem kereskedelmi forgalomra meghatározott mennyiségi és értékhatárokat célszerû hozzáigazítani az idõközben történt külkereskedelmi liberalizációs lépésekhez. Szükségessé vált a természetes személyek által a vámhatáron átvihetõ vámáruk, áruk egyedi értékkereteinek valorizálása, valamint kivitel esetén a mennyiségi és egyedi értékkeret külkereskedelmi szabályokkal összhangban történõ teljes felszabadítása is.

A természetes személyek által kivihetõ áruk deviza- és vámjogi összhangjának maradéktalan érvényesülését szolgálja ez a javaslat, mely szerint a devizajogszabályban meghatározott vagyoni érték kivitelét a vámjogi elõírások se korlátozzák. Ugyanakkor a devizatörvény vagyoni értékeinek szabályaival összhangban továbbra is megmarad az a lehetõség, hogy a kivitelre vonatkozóan a hazai ellátást védõ korlátozó rendelkezések kerüljenek bevezetésre, amelyeket a vámeljárás során természetesen érvényesíteni kell.

Arra kérem tisztelt képviselõtársaimat, hogy a benyújtott törvényjavaslatunkat megvitatni szíveskedjenek, és a végén pedig, ha ebben konszenzus alakul ki, támogatni szíveskedjenek.

Köszönöm szépen.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap