Varga István Tartalom Elõzõ Következõ

DR. VARGA ISTVÁN (MDF): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyûlés! Békés megye egész közvéleményét és a rendõrség személyi állományát is mélyen megrázta Kuzma Mihály alezredes 1998. február 27-én bekövetkezett tragikus halála. Azon a szomorú pénteki napon munkahelyén lõtte agyon magát szolgálati fegyverével a megyei rendõrkapitányság szervezett bûnözés elleni osztályának vezetõje. Kuzma Mihályt kollégái, de az alvilág is Javert felügyelõnek hívták, hisz munkabírása, képzettsége és becsületessége valóban hasonlított Victor Hugo egyik leghíresebb mûvének fõhõséhez.

(13.20)

Búcsúlevele így szólt: "Ha valaki bûncselekményt követ el, annak csak a neve kezdõbetûit jelentetik meg a sajtóban és a helység nevét. Én bûnt nem követtem el, szándékosan járattak le. Igaz, követtem el hibákat is, de csak a munkámnak éltem, sajnos nem a családomnak. Három évi szabadságom benn van, abból eltemethetnek".

Nemcsak bennem, hanem a közvélemény jelentõs részében is akaratlanul felvetõdik a kérdés: ki a felelõs Kuzma Mihály haláláért? Meggyõzõdésem, hogy ennek kiderítése lehetetlen feladat. Abban azonban biztos vagyok, hogy nem a Békés Megyei Rendõrkapitányság vezetése, nem az alvilág és nem is a sajtó a felelõs, még ha ez utóbbival kapcsolatosan az egyik napilap a konkurens, de mindig tárgyilagosan tudósító lapra nem éppen dicsérõ megjegyzést tett.

A választópolgárok nap mint nap kérdezik: miért látta úgy a köztiszteletben álló, megvesztegethetetlen fõtiszt, hogy nincs értelme a további küszködésnek, áldozatnak? Miért érezte úgy Kuzma Mihály, hogy Don Quijote-i az alvilággal szembeni küzdelem? A személyes válaszom nagyon egyszerû: megalázó és kétségbeejtõ, ha egy megye számtalan kitüntetéssel elhalmozott fõtisztje méltatlan körülmények között él és dolgozik, és eközben még a munkáját is akadályozták.

Kuzma Mihály tragikus halálának végsõ tanulsága, hogy haladéktalanul meg kell erõsíteni a rendõrséget, beleértve természetesen a méltatlanul alacsony béreket, hisz tarthatatlan állapot, hogy egy kft.-ben költségvetési összegbõl adott megbízás keretében alkalmazott biztonsági õr háromszor többet keressen egy fõtisztnél. Javítani és növelni kell a rendõrség teljes anyagi bázisát, létszámát és képzettségét (Dr. Toller László: Napirenden van!), és tovább kell folytatni a rendõrõrsprogramot. A felsoroltak nélkül ugyanis valóban nincs közbiztonság Magyarországon. Meggyõzõdésem, hogy a közbiztonság katasztrofális helyzetéért egyedül a jelenlegi kormány a felelõs. Kuzma Mihály tragikus halála végsõ figyelmeztetés kell hogy legyen.

Köszönöm a figyelmüket. (Taps az ellenzéki pártok padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap