Béki Gabriella Tartalom Elõzõ Következõ

BÉKI GABRIELLA (SZDSZ): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselõtársaim! Tapasztalom, hogy bármilyen szelíden próbálják az egészségvédõk szóba hozni a dohányzás témáját, már a felvetés is indulatokat gerjeszt. Ebben a Házban sokan vagyunk képviselõk, akik nagyon fájlaljuk, hogy nem fejeztük be a nemdohányzók védelmérõl és a dohányzással kapcsolatos egészségkárosodás megelõzésérõl szóló törvényt. Éppenséggel belefért volna az idõnkbe.

Állítólag Európába tartunk, és éppen ezért, amikor tavaly õsszel az európai uniós országok egészségügyi miniszterei radikális döntést hoztak a dohányreklámok visszaszorítása érdekében, azt gondoltuk sokan, hogy ez kitûnõ hátteret jelent majd ennek a törvénynek a létrehozásához, kitûnõ hátteret jelent majd ahhoz, hogy a reklámtörvénynél elszenvedett csúfos vereséget egy kicsit korrigáljuk, és megalkossuk ezt a nyúlfarknyi törvényt.

Többször elmondtam magam is a vitában, hogy a törvénytervezet nem tartalmaz drasztikus beavatkozást, nem vezetett volna be drákói rendszabályokat a dohányosok számára. Elmondtuk, hogy nincs ok a pánikra a dohányosok, a dohánytermelõk és a dohányforgalmazók körében, de sajnos, nem hitték ezt el nekünk. Nem akarjuk erõszakosan leszoktatni vagy diszkriminálni a dohányosokat. Csupán arra törekszünk, hogy a magánszféra tiszteletben tartása mellett a jog eszközeivel segítsük a társadalmi együttélés magatartásnormáinak a kialakítását.

Ez a törvény szelíd, ámde határozott korlátozást jelentett volna a dohánytermékek forgalmazásában és fogyasztásában. S minthogy ma már bizonyos, hogy ebben a parlamenti ciklusban nem születik meg ez a törvény, úgy döntöttünk, hogy addig is önkorlátozásra kérjük a dohányosokat. Úgy ítéljük meg, hogy törvény nélkül sem vagyunk tétlenségre kényszerítve, éppen ezért fogalmaztunk - szabaddemokrata képviselõk - egy tíz pontból álló felhívást. Ezt szeretném önökkel most ismertetni tehát.

"Felhívás a nemdohányzók védelmében.

Mi, országgyûlési képviselõk - látva, hogy a kormány által beterjesztett, a nemdohányzók védelmérõl és a dohányzással kapcsolatos egészségkárosodás megelõzésérõl szóló törvényjavaslatot a parlament elfogadni már nem tudja, a következõ felhívással fordulunk a magyar állampolgárokhoz.

1. Kérjük a dohányosokat, hogy a közforgalmú intézményekben és zárt térben tartott rendezvényeken tartózkodjanak a dohányzástól.

2. Kérjük, hogy egészségügyi intézményekben, gyógyszertárakban és sportlétesítmények helyiségeiben ne dohányozzanak.

3. Kérjük, ne gyújtsanak rá a közoktatási és gyermekvédelmi intézményekben.

4. Kérjük, hogy munkahelyen, több személy munkavégzésére szolgáló helyiségekben, valamint értekezleteken mellõzzék a dohányzást.

5. Felhívjuk a különbözõ munkahelyek vezetõit, hogy dohányzásra kijelölt, zárt légterû, de a folyamatos légcsere feltételeivel felszerelt helyiségeket biztosítsanak a dohányzóknak.

6. Felhívjuk a közoktatási, szociális és egészségügyi intézmények vezetõit, hogy tiltsák meg intézményükben a dohánytermékek árusítását.

7. Felhívjuk a kereskedõket, hogy üzleteikben a dohánytermékeket különítsék el az egyéb termékektõl, és azok vásárlását ne ösztönözzék.

8. Kérjük a várandós kismamákat és a gyermekes szülõket, hogy gyermekeik érdekében a terhesség alatt, illetve a gyermekekkel egy légtérben ne dohányozzanak.

9. Kérjük a szülõket, hogy fokozott felvilágosítással mentsék meg gyermekeiket a dohányzásra való rászokástól. És végül

10. Felszólítjuk a dohánygyártással és dohánytermékek forgalmazásával foglalkozó cégeket, hogy anyagilag járuljanak hozzá a dohányzás okozta egészségkárosodás megelõzésének költségeihez.

Köszönöm a figyelmet. (Taps mindkét oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap