Filló Pál Tartalom Elõzõ Következõ

FILLÓ PÁL, a társadalmi szervezetek költségvetési támogatását elõkészítõ bizottság elnöke, a napirendi pont elõadója: Igen tisztelt Ház! Kedves Képviselõtársaim! Tisztelt Elnök Úr! Ennek a parlamenti ciklusnak a vége felé közeledünk. Utolsó alkalom nyílik számomra, hogy a bizottság elnökeként beszámoljak önöknek az elvégzett tevékenységünkrõl, és arra kérjem a tisztelt képviselõ urakat és hölgyeket, hogy javaslatunkat fogadják el annak érdekében, hogy a civil szervezetek minél elõbb megkaphassák költségvetési támogatásukat.

Engedjék meg képviselõtársaim, hogy egy nagyon gyors összegzést végezzek az elmúlt néhány esztendõrõl. Szeretném a parlamentet tájékoztatni arról, hogy a civil szervezetek támogatása 1991 óta folyik parlamenti keretek között. '91 és '96 között évente mintegy 400 millió forintot költöttünk el, adtunk támogatásként a civil szektornak.

1997-ben ez az összeg 258 millió forintra csökkent. Ennek alapvetõ oka az volt, hogy elfogadta az Országgyûlés a személyi jövedelemadó egy százalékáról való rendelkezés jogát, és akkor úgy gondoltuk, ez majd megoldja a civil szektor problémáit, az állampolgárok felajánlásai lényegesen nagyobb összeget fognak juttatni azokhoz a szervezetekhez, amelyeket eddig költségvetési támogatásból próbáltunk mûködtetni, segíteni.

Úgy gondolom, ez az elképzelés részben igaz, részben sajnos nem, hiszen ha megnézzük az ez évben beérkezett pályázatokat, akkor arról kell tájékoztatást adnom tisztelt képviselõtársaimnak, hogy a személyi jövedelemadó egy százalékából az a 745 pályázó, aki az Országgyûlés bizottságához pályázott, együttesen csupán csak néhány millió forinttal részesült. Tehát azt lehet mondani: lehetséges, hogy nem parlamenti keretek között, de erre a támogatási formára hosszabb távon is mindenképpen szükség van.

Tisztelt Képviselõtársaim! Ebben az évben január 23-án járt le a bizottság által kiírt pályázat határideje, és ahogy már említettem, 745 pályázat érkezett be, és hogy mekkora a különbség az igényelt összeg és a szétosztható összeg között, szeretném önöknek elmondani, hogy a civil szervezetek több mint 3 milliárd forint támogatást kértek tõlünk. Ha ezt összehasonlítjuk a 291 millió forintos lehetõséggel, akkor azt hiszem, ezt a munkát el lehetett végezni, de úgy nem lehet elvégezni, hogy ezzel mindenki elégedett legyen.

A beérkezett pályázatok közül 85-öt kellett elutasítanunk; 65 szervezet - bár megfelelt a pályázati kiírásnak - bizottságunk javaslata szerint nem kap támogatást. Ennek döntõen két oka van. Egyrészt tevékenységük alapján helyi szervezetek vagy szakmai érdekképviseletek, másrészt más forrásokból olyan anyagi eszközökkel rendelkeznek, amelyekkel bõségesen tudják a mûködéshez szükséges anyagi forrásokat biztosítani.

Kedves Képviselõtársaim! 1997-ben elõreléptünk a civil szférát illetõen a törvényhozásban. Elfogadtuk a közhasznú szervezetekrõl szóló törvényt, és foglalkoztunk a társadalmi szervezetek ingatlanainak kérdésével is. Úgy gondolom, elõreléptünk, de itt is szeretném felhívni a figyelmet, hogy a szektor problémái továbbra sincsenek teljeskörûen megoldva; óriásiak a különbségek a civil szervezetek között. Vannak olyanok, amelyek a mindennapi létfenntartásért küzdenek, és vannak olyanok, amelyek milliárdos nagyságrendû anyagi eszközök fölött dönthetnek. Az egyik szervezetnek az a gondja, hogy van helyisége és ezt fenn kell tartania, a másik szervezetnek az a problémája, hogy egyáltalán nincs helyisége, nincsenek meg a mûködéshez szükséges lehetõségei.

Tisztelt Képviselõtársaim! Bizottságunknak nagyon rövid idõ alatt, három és fél hét alatt kellett elkészítenie javaslatát, ezért ezúton is szeretném megköszönni a bizottság munkatársainak, a politikai pártok szakértõinek és a bizottság munkájában részt vevõ képviselõtársaimnak azt a feszített munkát, amellyel lehetõvé tették, hogy ezt a nagy mennyiségû pályázatot korrekt módon és rövid idõ alatt fel tudtuk dolgozni, és hogy a javaslatunkat be tudtuk nyújtani a tisztelt Ház elé.

Tisztelt Képviselõtársaim! Befejezésül azt kérném a képviselõktõl és a parlamenti frakcióktól egyaránt, hogy bizottságunk javaslatát a támogatott módosító indítvánnyal együtt vitassák meg, és támogassák annak érdekében, hogy a civil szervezetek ezt a kevés pénzt - amely sajnos a gondjaikat nem oldja meg, csak enyhíteni tudja - minél elõbb megkaphassák.

Köszönöm a figyelmüket. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap