Rózsa Edit Tartalom Elõzõ Következõ

RÓZSA EDIT (SZDSZ): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyûlés! 1989 óta próbál megbirkózni az Országgyûlés azzal a feladattal, hogy a társadalmi szervezetek igényéhez képest tizedannyi támogatást, a költségvetésben elkülönített összeget elossza, igazságosan, mindenki számára megelégedéssel. (Zaj.) Természetesen ezt a feladatot célként kitûzhettük magunk elé, de soha nem teljesítettük. Teljesítette viszont az Országgyûlés, és teljesítette a kormány, hogy biztosította a civil szervezetek számára a forrásbõvítést, nem kizárólag a költségvetésen keresztül, hanem biztosította a költségvetésen keresztül közvetett módon az önkormányzatok, különbözõ állami alapok, különbözõ alapítványok számára azt a lehetõséget, hogy a civil szervezetek mûködését támogassa, biztosítsa.

Ezt szolgálta többek között az egyszázalékos törvény bevezetése is, hihetetlen komoly jelentõségû forrásbõvítés lehetõségét teremtette meg a civil szervezetek számára. (Zaj.) Ez már csak rajtunk, állampolgárokon múlik, ez már csak rajtunk, civil szervezetekben tevékenykedõ személyeken, polgárokon múlik, hiszen az a célunk, hogy ne állami pénzalapból a politika, a politikához közel álló személyek osztogassanak a civil szervezetek számára támogatást, hanem minél közelebb telepítsük ezt a felhasználás helyszínéhez. Ezért minden olyan lépés üdvözlendõ, ami ezeket a forrásokat a felhasználás helyszínén bõvíti, minden olyan döntés üdvözlendõ, ami abba az irányba hat - és ez nemcsak retorika szintjén jelenik meg -, ami erõsíti a civil szervezetek jogi és anyagi feltételeit. Ezt szolgálta a nonprofittörvény, amelyet az Országgyûlés tavaly decemberben fogadott el, ezt szolgálta az egyszázalékos törvény, és ezt szolgálja minden olyan képviselõi indítvány és javaslat, ami ezeket a forrásokat bõvíteni kívánja.

A Szabad Demokraták Szövetségének programjában szerepelt annyit szeretnék itt ezen a helyen elmondani a ciklus végén, hogy nagy örömmel tölt el, hogy ezt az Országgyûlés szocialista képviselõtársaimmal egyetértésben elfogadta, és ezzel is megteremtette a lehetõséget a civil szervezetek számára, hogy az élet különbözõ területén, a kultúra, a szociálpolitika, az egészségügy, a környezetvédelem, a sport, gyermek- és ifjúságvédelem területén, a fogyatékosok ügyében, a nyugdíjasok érdekében tevékenykedhessenek.

Köszönöm szépen, hogy meghallgattak. (Taps a kormánypártok soraiból.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap