Kis Gyula József Tartalom Elõzõ Következõ

DR. KIS GYULA JÓZSEF (MDF): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Ház! Mint a társadalmi szervezetek támogatásával foglalkozó bizottság alelnöke hadd kérjem egy pillanatra a figyelmüket. (Állandó zaj.) Szeretném azt mondani, hogy ez a bizottság szinte a lehetetlenre vállalkozott, amikor az évrõl évre csökkenõ költségvetési támogatás elosztását megpróbálta igazságosan megoldani.

A bizottság példát mutat nagyon sok egyéb bizottságnak azzal, hogy a döntéseit egyhangúlag hozta meg a nehéz körülmények ellenére is. Ez mindenképpen felemelõ érzés. Ugyanakkor kétségbeejtõ, hogy a civil szervezetek egyre kisebb költségvetési támogatásban részesülnek, és Rózsa Edit képviselõtársammal ellentétben ennek megoldását én nem igazán látom az egy százalék felajánlásában, hiszen ez azokhoz a szervezetekhez jut, amelyek már mûködnek, már megalapozott anyagi eszközökkel rendelkeznek, ezért kellõ kampányt, propagandát tudnak saját érdekükben kifejteni, és a kis, most alakuló, most létrejövõ civil szervezõdéseknek ez a támogatás bizony nem jut osztályrészül.

Mindenképpen a következõ parlament feladatának tartanám, hogy két kérdésben változtasson ezen a támogatási rendszeren: az egyik kérdés az, hogy miután ebbõl az egy százalékból az APEH-nél marad körülbelül egymilliárd forint évente, ami a költségvetésbe visszacsorog, ennek az egymilliárdnak az elosztásáról akár e bizottság, akár más formában gondoskodás történjék a másik, hogy folyamatosan mûködhessen a bizottság, tehát nyomon tudja követni a támogatott szervezetekben ezeknek a pénzeknek a felhasználását, mert jelenleg tulajdonképpen becsületszóra hisszük el, hogy arra fordították, amire szántuk.

Tehát nincs megoldva a kérdés, és a következõ Országgyûlésre még komoly feladatok várnak.

Köszönöm szépen. (Taps az ellenzéki padsorokból.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap