Lotz Károly Tartalom Elõzõ Következõ

DR. LOTZ KÁROLY közlekedési, hírközlési és vízügyi miniszter: Elnök Úr! Tisztelt Ház! A több mint 120 éves múltra visszatekintõ és jelenleg közel 190 tagországot magában foglaló Egyetemes Postaegyesületnek Magyarország is alapító tagja. E nemzetközi szervezet tevékenységével jelentõs mértékben hozzájárul ahhoz, hogy a tagországok az azonos jellegû postaküldemények felvételét, továbbítását és kézbesítését ugyanolyan elõírások mellett végezzék. Ily módon érhetõ el, hogy a posta a világ bármely országában megbízhatóan juttassa el a címzetteknek a küldeményeket.

A postai szolgáltatók mûködését érintõ átfogó szabályozás 1964- ben, a bécsi kongresszuson az Egyetemes Postaegyesület új alapokmányának elfogadásával született meg. Ennek további módosításait pedig az úgynevezett pótjegyzõkönyvekben rögzítették.

A tisztelt Ház elõtt lévõ országgyûlési határozati javaslattal az Egyetemes Postaegyesület XXI. Kongresszusán aláírt pótjegyzõkönyv megerõsítését kérjük. A beterjesztett javaslat szerint alapvetõen megváltozik az egyesület szervezete, módosulnak az okiratok aláírására, hitelesítésére vonatkozó rendelkezések és a tagországok szûkebb körû postai egyesületeire vonatkozó szabályok. Ennek megfelelõen a két kongresszus között az egyesület mûködésének folytonosságát az Igazgatási Tanács biztosítja, a postaszolgálatot érintõ forgalmi, kereskedelmi és gazdasági kérdésekkel pedig ezentúl a Postaforgalmi Tanács foglalkozik. Esetükben nemcsak elnevezésbeli, hanem mûködési, hatásköri változásokról is döntöttek.

Az egyesület okiratait érintõ módosítás, hogy az Egyetemes Postaegyezmény és a megállapodások végrehajtásához szükséges intézkedéseket a tagországok postaigazgatásai helyett a Postaforgalmi Tanács állapítja meg. A kongresszus által kidolgozott okiratokat a tagországok meghatalmazottai írják alá, a végrehajtási szabályokat a Postaforgalmi Tanács elnöke és fõtitkára hitelesíti, az alapokmányt pedig az aláíró országoknak meg kell erõsíteni.

Végül a pótjegyzõkönyv lehetõvé teszi szûkebb körû postai egyesületek létesítését és a nemzetközi postaszolgálatra vonatkozó külön megállapodások megkötését. Ezek az egyesület okirataiban foglaltakhoz képest nem tartalmazhatnak az ügyfelekre nézve kedvezõtlenebb rendelkezéseket.

Tisztelt Országgyûlés! Az Egyetemes Postaegyesület XXI. Kongresszusán a magyar kormányküldöttség által aláírt jegyzõkönyvet az egyesület alapokmánya szerint ratifikálási eljárás keretében kell megerõsíteni, ehhez az Országgyûlés döntése szükséges. Kérem ezért a tisztelt Házat, hogy az Egyetemes Postaegyesület alapokmányához tartozó 5. számú pótjegyzõkönyvet támogatásukkal megerõsíteni és jóváhagyni szíveskedjenek.

Köszönöm szíves figyelmüket. (Taps a kormánypárti padsorokból.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap