Szabó Zoltán Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SZABÓ ZOLTÁN mûvelõdési és közoktatási minisztériumi államtitkár, a napirendi pont elõadója: Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Ház! A kormány felhatalmazása alapján 1997. november 24- én a magyar kormány nevében dr. Magyar Bálint mûvelõdési és közoktatási miniszter, a Collegium Budapest képviseletében pedig Wolf Lepenies professzor, a Collegium Budapest Egyesület elnöke megállapodást írtak alá a Collegium Budapest státuszáról és pénzügyi mentességérõl.

A megállapodás célja kettõs: egyrészt egyértelmûen tisztázza a Collegium jogállását, meghatározza a Collegium Budapest nemzetközi, tudományos és kulturális intézményjellegét másrészt a hazánkban mûködõ egyéb nemzetközi szervezetekhez hasonló mértékben rögzíti pénzügyi és adminisztratív mentességeinek és kedvezményeinek körét. A megállapodás a jogállás vonatkozásában rögzíti, hogy a Collegium Budapest nemzetközi, tudományos és kulturális intézmény, és mint ilyen, különleges bánásmód illeti meg, bizonyos kedvezményeket, mentességeket élvezhet. Ilyen a nemzetközi szervezetek esetében alkalmazott díjmentes vízumkiadás, az idegenrendészeti és vámeljárásokkal kapcsolatos különleges bánásmód, valamint bizonyos, pontosan körülírt esetekben az adómentesség. A kedvezmények egyrészt magára az intézményre, másrészt az ott tevékenykedõ személyekre vonatkoznak.

A novemberben aláírt megállapodás nem szokványos kormányközi szerzõdés, mivel a magyar kormány nem egy másik kormánnyal, hanem több ország kormányának a Collegium Budapest fenntartására és színvonalas mûködtetésére létrejött társulásával áll szemben. Ugyanakkor az intézmény további zavartalan mûködése csak a megállapodásban rögzített jogi feltételek mellett képzelhetõ el. Ellenkezõ esetben a magyar tudományos élet nemzetközi elismertségét is jelképezõ intézmény ellehetetlenülésével kell számolni.

Fel kell hívnom továbbá a tisztelt Ház figyelmét arra a körülményre is, hogy a jogállás tisztázása az ezzel járó mentességek és kedvezmények megadása elõsegíti a Collegium Budapest beillesztését az Európai Unió 5. számú, most kidolgozás alatt álló keretprogramjába, amely többek között a hasonló profilú, úgynevezett európai kiválósági központok hálózatának létrehozását és jelentõs mértékû uniós támogatását tûzi ki céljául.

(11.20)

Mindezek alapján kérem a tisztelt Házat a kormány nevében, hogy a megállapodást utólagosan erõsítse meg. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap