Elnök Tartalom Elõzõ Következõ

ELNÖK: Megköszönöm miniszter úr válaszát.

Tisztelt Országgyûlés! Az ajánlás 1. és 2. pontjai nem kapták meg a szükséges bizottsági támogatást, ezért ezekrõl nem határoz az Országgyûlés.

A kormány az elõterjesztéshez érkezett módosító javaslatok közül egyik indítványt sem támogatja.

Az ajánlás 3. pontjában Hack Péter és képviselõtársai a törvényjavaslatot új szakasszal javasolják kiegészíteni, amelyben a büntetõ törvénykönyv 263. § (1) bekezdésének módosítását javasolják. Ebben a robbanóanyag, robbanószer készítésének, megszerzésének, tartásának és átadásának bûntettére vonatkozó rendelkezést terjesztenek elõ. A javaslat tartalmilag összefügg az ajánlás 4., 5., 7., 8. és 9. pontjaival. Ezért együtt határoz ezekrõl az Országgyûlés. Az indítványokat az emberi jogi bizottság támogatja, a többi bizottság nem támogatja.

Kérdezem a tisztelt Országgyûlést, elfogadja-e a módosító javaslatokat. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 82 igen szavazattal, 107 ellenszavazattal, 13 tartózkodással nem fogadta el.

Az ajánlás 6. pontjában Hack Péter és képviselõtársai a törvényjavaslatot új paragrafussal javasolják kiegészíteni, amelyben a büntetõ törvénykönyv 263/A. § (1) bekezdésének módosítását javasolják. Javaslatukban a lõfegyverrel való visszaélés bûntettének alapesetére vonatkozó rendelkezést terjesztenek elõ. A bizottságok nem támogatják.

Kérdezem a tisztelt Országgyûlést, elfogadja-e a módosító javaslatot. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 42 szavazattal, 120 ellenszavazattal, 44 tartózkodással nem fogadta el.

Tisztelt Országgyûlés! Mivel az Országgyûlés egyetlen módosító javaslatot sem fogadott el, a Házszabály 106. § (8) bekezdése értelmében sor kerülhet a zárószavazásra. Megkérdezem, látja-e valaki ennek akadályát. (Nincs ilyen jelzés.) Nem.

Kérdezem tehát a tisztelt Országgyûlést, hogy elfogadja-e a büntetõ jogszabályok módosításáról szóló törvényjavaslatot. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Kimondom a határozatot: az Országgyûlés 160 szavazattal, 3 ellenszavazattal, 46 tartózkodással a törvényjavaslatot elfogadta.

Tisztelt Országgyûlés! Soron következik a büntetõeljárásról szóló törvényjavaslat záróvitája és zárószavazása. Az elõterjesztést T/5013. számon, az egységes javaslatot pedig 5013/89. számon kapták kézhez. A Házszabály 107. § (1) bekezdése alapján az elõterjesztõ módosító javaslatokat nyújtott be, amelyekrõl az alkotmányügyi bizottság ajánlást készített T/5013/91. számon.

Tisztelt Országgyûlés! Ennek alapján záróvitára is sor kerül. Kérdezem a tisztelt Országgyûlést, egyetért-e azzal, hogy az összefüggésekre figyelemmel a módosító javaslatokat egy szakaszban tárgyaljuk. Kérem, kézfelemeléssel szavazzanak! (Szavazás.)

Megállapítom, hogy az Országgyûlés látható többsége a javaslatot elfogadta.

Megnyitom tehát a záróvitát. Kérdezem, kíván-e felszólalni valaki. Megadom a szót Nádori László szabaddemokrata képviselõnek. (Dr. Nádori László: Nem kértem szót.) Téves. Szintén jelentkezett Kocsis Imre Antal, az SZDSZ-bõl. (Kocsis Imre Antal jelzi, hogy nem jelentkezett szólásra.) Megadom a szót Juhászné Lévai Katalin szocialista képviselõnek. (Közbeszólás: Nem jelentkezett.) Nem. Elnézést, sorozatosan téves adatok jöttek be.

Mivel senki sem jelezte felszólalási szándékát, a záróvitát lezárom, és a határozathozatalra sor kerülhet.

Tisztelt Országgyûlés! Felhívom képviselõtársaim figyelmét, hogy az ajánlás 15. pontjában szereplõ módosító javaslat elfogadásához az alkotmány 40/A. § (1) bekezdése alapján a jelen levõ országgyûlési képviselõk kétharmadának igen szavazatára van szükség. Kérdezem tehát a tisztelt Országgyûlést, elfogadja-e az ajánlás 15. pontjában szereplõ, minõsített többséget igénylõ módosító javaslatot. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 189 szavazattal, ellenszavazat nélkül, 36 tartózkodással elfogadta.

(12.00)

Most az egységes javaslathoz érkezett további módosító javaslatokról határozunk az egyszerû többség szabályai szerint. Kérdezem a tisztelt Országgyûlést, hogy elfogadja-e az elõterjesztõ további módosító javaslatait, amelyeket az alkotmányügyi bizottság támogat. Kérem, szavazzanak! (Szavazás. - Dr. Kónya Imre: Nem mûködik a gépem! Eddig mûködött!)

Az Országgyûlés a módosító javaslatokat 203 szavazattal, ellenszavazat nélkül, 25 tartózkodással elfogadta.

Tisztelt Országgyûlés! Most a zárószavazásra kerül sor. A Házszabály értelmében az egységes javaslat imént módosított szövegének elfogadása is két ütemben történik. Az egységes javaslat 606. § (8), (9), (10), (11), (12) bekezdései a rendõrségrõl szóló törvény módosítását kezdeményezik, amelyek elfogadásához a jelen lévõ képviselõk kétharmadának igen szavazata szükséges. Kérdezem tehát a tisztelt Országgyûlést, hogy elfogadja- e a büntetõeljárásról szóló törvényjavaslat rendõrségi törvényre vonatkozó szakaszait az egységes javaslat imént módosított szövege szerint. Kérem, szavazzanak! (Szavazás. - Zsigmond Attila: Továbbra sem mûködik Kónya Imre gépe!)

Kimondom a határozatot: az Országgyûlés 201 szavazattal, ellenszavazat nélkül, 36 tartózkodással a törvényjavaslat rendõrségi törvény módosítására vonatkozó szakaszait elfogadta.

Most a törvényjavaslat további rendelkezéseirõl határozunk az egyszerû többség szabályai szerint. Kérdezem a tisztelt Országgyûlést, elfogadja-e a büntetõeljárásról szóló törvényjavaslat egyszerû többséget igénylõ részét az egységes javaslat imént módosított szövege szerint. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Kimondom a határozatot: az Országgyûlés 184 szavazattal, ellenszavazat nélkül, 51 tartózkodással a törvényjavaslat további részét elfogadta.

Tisztelt Országgyûlés! Soron következik a távhõszolgáltatásról szóló törvényjavaslat záróvitája és zárószavazása. Az elõterjesztést T/5304. számon, az egységes javaslatot pedig T/5304/135. számon kapták kézhez. A Házszabály 107. § (1) bekezdése alapján az elõterjesztõ módosító javaslatokat nyújtott be, amelyekrõl az alkotmányügyi bizottság ajánlást készített T/5304/137. számon.

Tisztelt Országgyûlés! Ennek alapján záróvitára kerül sor. Kérdezem a tisztelt Országgyûlést, egyetért-e azzal, hogy az összefüggésekre figyelemmel a módosító javaslatokat egy szakaszban tárgyaljuk. Kérem, kézfelemeléssel szavazzanak! (Szavazás.)

Megállapítom, hogy az Országgyûlés látható többsége a javaslatot elfogadta.

Megnyitom tehát a záróvitát. Kérdezem, kíván-e felszólalni valaki. (Senki sem jelentkezik.) Mivel felszólaló nem jelentkezett, a záróvitát lezárom, és határozathozatalra kerül sor. Kérdezem a tisztelt Országgyûlést, hogy elfogadja-e az elõterjesztõ módosító javaslatait, amelyeket az alkotmányügyi bizottság támogat az ajánlás 1-7. pontjai szerint. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Kimondom a határozatot: az Országgyûlés a módosító javaslatokat 195 szavazattal, ellenszavazat nélkül, 35 tartózkodással elfogadta.

Tisztelt Országgyûlés! Most a zárószavazásra kerül sor. Kérdezem tehát a tisztelt Országgyûlést, hogy elfogadja-e a távhõszolgáltatásról szóló törvényjavaslatot az egységes javaslat imént módosított szövege szerint. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Kimondom a határozatot: az Országgyûlés 201 szavazattal, ellenszavazat nélkül, 32 tartózkodással a törvényjavaslatot elfogadta.

Tisztelt Országgyûlés! Soron következik a Magyar Köztársaság és az Európai Beruházási Bank közötti, az EIB magyarországi tevékenységére vonatkozó, Hongkongban 1997. szeptember 22-én kelt keretmegállapodás kihirdetésérõl szóló törvényjavaslat általános vitája és a határozathozatal. Az elõterjesztést T/5530. számon kapták kézhez.

Megadom a szót Akar Lászlónak, a Pénzügyminisztérium politikai államtitkárának, a napirendi pont elõadójának.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap