Akar László Tartalom Elõzõ Következõ

AKAR LÁSZLÓ pénzügyminisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! A parlamenti vita alapján is bizonyosak lehetünk abban, hogy a kockázati tõkebefektetésekrõl, tõketársaságokról és tõkealapokról szóló törvény megalkotása komoly elõrelépést jelent a hazai gazdasági élet jogi kereteinek fejlesztésében és a vállalkozásbarát szabályozási környezet kialakításában.

Amint azt az expozéban is kiemeltem, a törvénynek, amelyet a tisztelt Ház várhatóan most megalkot, egyetlen célja és rendeltetése van. Ez a cél a vállalkozások fejlesztésének, ezáltal a gazdaság fejlõdésének elõsegítése s ennek érdekében a jelentõs fejlõdési képességekkel bíró vállalkozásokba történõ befektetések elõmozdítása, az ilyen vállalkozások tartós tõkéhezjutási lehetõségeinek nagy mérvû javítása. A kormányzat bízik abban, hogy hamarosan a hazai vállalkozások és különösen a jelentõs növekedési potenciállal rendelkezõ kis- és középvállalkozások is tapasztalni fogják a törvény kedvezõ hatásait. Ezt segítheti, hogy az Európai Unió is központi jelentõségûnek ítéli a kockázati tõke részvételét a kis- és közepes vállalkozásokban, és most keres új eszközöket arra, hogyan ösztönözze azt közösségi erõforrások felhasználásával is. Emellett elképzelhetõ az állam közremûködése is az új kockázati tõkeintézmények létrehozásában.

A törvény elfogadását követõen a kormányzatnak feltétlenül segítenie kell a vállalkozásokat hozzájutni azokhoz az ismeretekhez, amelyek képessé teszik õket a kockázati tõkefinanszírozás formáinak felhasználására. Ebben a munkában nélkülözhetetlen a kamarák és a vállalkozói érdekképviseleti szervezetek közremûködése is.

Tisztelt Országgyûlés! Örömmel állapítom meg, hogy ez a törvényjavaslat a vitában lényegében egyöntetû támogatással találkozott. A benyújtott, elsõsorban pontosító jellegû módosító indítványok közül 32 indítványt a kormány is támogat. Mindezek alapján kérem a törvényjavaslat elfogadását.

Köszönöm megtisztelõ figyelmüket. (Taps a kormánypárti padsorokból.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap