Nagy Frigyes Tartalom Elõzõ Következõ

DR. NAGY FRIGYES földmûvelésügyi miniszter: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! A Földmûvelésügyi Minisztérium nehéz helyzetben volt a törvényjavaslat elõkészítésének felelõseként. A természet védelmérõl szóló törvény értelmében ugyanis általános, minden génmódosított szervezetre kiterjedõ jogszabálytervezetet kellett létrehoznia. A több ágazatot is érintõ szabályozás kialakítását indokolta emellett a meglévõ gyakorlat is. A géntechnológiát ugyanis ma már a tudomány, az ipar számos területén alkalmazzák.

A jogszabály tervezetét elõterjesztõ kormány a törvényjavaslat másfél évig tartó elõkészítése során széles körû, az érdekelt tudományos körök és szakterületek, valamint az érdekképviseletek és a társadalmi szervezetek képviselõinek véleményeit, észrevételeit egyaránt figyelembe vette, így dolgozta ki a keretszabályozást biztosító jogszabályozási elõírásokat.

A géntechnológiáról szóló törvényjavaslat elfogadásával az érintett szakterületen a tisztelt Ház eleget tesz a Magyarország által az Európai Közösséggel kötött társulási szerzõdésben vállalt jogharmonizációs kötelezettségeknek.

(12.50)

Az Európai Unió tagállamaiban és országonként eltérõen a nemzeti jogrendszerek sajátosságainak megfelelõen átvett közösségi szabályokat a kormány természetesen a meglévõ magyar intézményrendszerhez igazítva, a hazai hatósági eljárási rendet figyelembe véve építette be a belsõ jogba.

A jogharmonizáció következménye azonban, hogy a géntechnológiai szabályozás a hazai rendszerben eddig általánosan még nem alkalmazott intézményeket is bevezet. Ilyen a géntechnológiai tevékenységre vonatkozó engedélyek hivatalos lapban való közzététele, valamint a géntechnológia felügyelõ intézményének meghonosítása.

A törvényjavaslat szövege az általános és részletes vita után folytatott bizottsági viták eredményeként néhány helyen változott, és ezáltal jobbá vált. Köszönöm ezért a mezõgazdasági bizottságnak, a környezetvédelmi bizottságnak, valamint Gombos András, Juhász Pál, Kiss Róbert, Lakos László, Szántó Mihály és Házas József képviselõtársaimnak a törvényjavaslat végsõ kidolgozása során tett nélkülözhetetlen, kiváló észrevételeket tartalmazó módosító javaslatait. Szeretném egyidejûleg megköszönni a törvénytervezet kidolgozásában jelentõs szerepet vállalt Balázs Ervin professzor úr pótolhatatlan közremûködését, valamint a Venetianer Pál és Mandl József akadémikusok által nyújtott elõremutató szakmai segítséget. A törvényjavaslat részletes vitája, valamint a bizottsági üléseken lezajlott szakmai viták során képviselõtársaim több esetben felhívták az elõterjesztõ figyelmét egyes tervezett jogi elõírások módosításának szükségességére. Ezekre a kifejezetten pozitív szándékú képviselõi javaslatokra tekintettel a kormány változtatott egyes módosító javaslatokkal kapcsolatos álláspontján.

Bár jónak tartja az objektív kárfelelõsséget bevezetni kívánó képviselõi javaslatcsomag mögött meghúzódó szándékot, a kormány a vonatkozó módosító indítványokat nem támogatja, mivel a géntechnológiai tevékenységgel okozott károkra megfelelõ szigorúnak és a törvényes garanciát biztosítónak ítéli a polgári törvénykönyv veszélyes üzemi felelõsségre vonatkozó szabályainak alkalmazását.

Tisztelt Képviselõtársaim! A bizottsági viták során felhozott alapos érveikkel arról is meggyõzték a kormányt, hogy a génmódosított élelmiszer-adalékanyagok külön géntechnológiai engedélyezése az ipari társaságoknak felesleges adminisztrációt és költséget jelent, ugyanis ezek az adalékanyagok az élelmiszertörvény elõírásai szerinti engedélyezési rendben is vizsgálhatók.

Tisztelt Ház! Úgy vélem, hogy a géntechnológiai tevékenységrõl az Országgyûlés segítségével sikerült egy jól alkalmazható, az Európai Unió érvényes rendelkezéseit is figyelembe vevõ modern szabályozást alkotni. A törvényjavaslat elfogadásával a mezõgazdaságban is lehetõvé válik a géntechnológia szabályozott keretek közötti, ellenõrzött alkalmazása, és a szabályozás hiánya nem vet többé gátat a fejlõdésnek a növénytermesztésben, az állattenyésztésben és az élelmiszer-elõállításban. A törvényjavaslat elfogadásával a tisztelt Ház egyben a géntechnológiai szabályozás végrehajtási rendeletekkel való teljes körûvé tételére is lehetõséget biztosít, és megszünteti a szakterület jelenlegi szabályozatlanságát.

Kérem képviselõtársaimat, hogy szavazatukkal járuljanak hozzá a törvény elfogadásához. Köszönöm a figyelmet. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap