Lotz Károly Tartalom Elõzõ Következõ

DR. LOTZ KÁROLY közlekedési, hírközlési és vízügyi miniszter: Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselõ Úr! Mint ahogy az elõbb említettem, a mellékutak - ez valóban nehéz kérdés. Az az örökség, amit átvettünk, körülbelül 26 milliárd forintos elmaradást tartalmaz az elmúlt évtizedekben, erre az Útalap hihetetlen leterheltsége miatt gyakorlatilag nem lehetett gondolni. '95-ben, amikor átvettük, alig volt az Útalapban pénz, hiszen teljes mértékben le volt kötve az elõzetesen felvett hitelekre.

A rendelkezésünkre álló anyagi erõforrásokból elsõsorban az elsõ- és másodrendû utakat tudtuk rendben tartani és újakat építeni. Egyébként Borsod megyében az országos átlagnál valamivel többet fordítottunk az úgynevezett nélkülözhetetlen burkolatmegerõsítésre, ezzel együtt a helyzet valóban nem rózsás.

A képviselõ úr feltett néhány konkrét kérdést. Ezzel kapcsolatban ebben az esztendõben külsõ erõforrás bevonásával felújítjuk a Sajószöged-Hejõbába összekötõ utat, tervezzük a Nyékládháza-Tiszacsege összekötõ út Hejõkeresztúr átkelési szakasza hídjának az átépítését, majd a 35. számú fõúthoz való bekötõútnak a felújítását. A Mezõnyárád-Szentistván összekötõ út felújításához most már írásban is megjelent az érintett önkormányzatok hozzájárulása. További felújításokat is megpróbálunk, mint például a Kesznyéten, Tiszalúc, Szakáld, Hejõbába, Nemesbüknek a felújítását pályázatok beindításával - de pályázni kell.

Végre sikerült idén beindítani egy újfajta, az eddigi kétmilliárdos útpályázaton túlmenõen egy félmilliárdos, kifejezetten burkolaterõsítési és burkolatszélesítési programot. Ezt szeretnénk a következõ esztendõtõl kezdve kétmilliárdra növelni évente, tehát összességében legalább 4-5 milliárdot szeretnénk az eddigi nagyon kevés, 1-1,5 milliárdos pályázatok mellett megtenni. Borsod megye is jól pályázott az elmúlt idõszakban, de a következõ idõszakban (Az elnök a csengõ megkocogtatásával jelzi az idõ leteltét.) lényegesen nagyobb lehetõség lesz ennek az igénybevételére. (Szórványos taps a kormánypárti padsorokból.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap