Kovács László Tartalom Elõzõ Következõ

KOVÁCS LÁSZLÓ külügyminiszter: Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Frakcióvezetõ Úr! Az elõbb már-már azt hittem, sikerült elmagyaráznom, hogy mi is történt (Derültség a kormánypártok padsoraiban.), most megint csalódottan hallom, hogy visszatértünk a kiindulópontra. Tehát akkor még egyszer elmondom (Közbeszólás a kormánypártok padsoraiból: Gyengébbek kedvéért! - Derültség.), és csak a Ház iránti tisztelet tart vissza attól, hogy szótagolva mondjam a könnyebb érthetõség kedvéért. (Derültség.)

Tehát: Nemcsók János nem írt alá semmiféle keretmegállapodást, sem keretmegállapodás-tervezetet. Nemcsók János a tárgyalások 11. fordulójának jegyzõkönyvét írta alá. A jegyzõkönyvnek kétségkívül mellékletét képezi a kormányközi keretmegállapodás tervezete, mely tervezetet - ahogy a tárgyalási jegyzõkönyv is rendelkezik - kormányaik elé terjesztik jóváhagyásra. A jóváhagyás, mint tudjuk, nem történt meg, a kormány a jóváhagyást további vizsgálatok és számítások elvégzésétõl teszi függõvé.

Következésképpen nem tudok egyetérteni azzal a bombasztikus megállapításával sem, hogy a magyar diplomácia Trianon óta a legnagyobb vereségét szenvedte el; a magyar diplomácia szenvedett el már néhány érzékeny vereséget, de nem 1994-98 között. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

Azzal sem tudok egyetérteni, hogy ez a második "országcsonkítás" lenne - ha már maradok ennél a kifejezésnél, és kétségkívül, a Duna elterelése hasonlít erre. Nem tekinthetõ országcsonkításnak, hiszen a Duna elterelése a határt nem mozdította el - ezt már többször megvitattuk a parlamentben. A határt nem helyezte odébb, a határ jellegét változtatta meg, tisztelt frakcióvezetõ úr. A határ, amely korábban a Duna fõsodrában vagy középvonalában húzódott, ily módon szárazföldre került, de a határ nem változott, a Duna ment odébb, nem a határ. (Az elnök a csengõ megkocogtatásával jelzi a felszólalási idõkeret leteltét.) Tehát ez semmiképpen nem tekinthetõ országcsonkításnak, de abban egyetértek, abban nincs különbség kettõnk között, hogy ennek súlyos következményei voltak (Az elnök kikapcsolja Kovács László mikrofonját.), és nem...

Köszönöm, a második fordulóban majd folytatjuk. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap